Składniki

  • filiżanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1/4 filiżanki masła roślinnego
  • 3 łyżki cukru nierafinowanego
  • 5 łyżek wody
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 filiżanka ugotowanego startego buraka
  • wiórki kokosowe

Opis wykonania

Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto (najwygodniej zrobić to ręką) – mąkę, masło, kakao, cukier i wodę. Gdy uzyska jednolitą konsystencję wykładamy nim formę o wymiarach ok. 25 × 12 i wkładamy do piekarnika (200c) na ok. 10 minut.

Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy ją z burakiem (ugotowanym, startym na drobnych oczkach), powstałą masą zalewamy ciasto.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto odstawiamy do zamrażalki na godzinę.

Autorka – Katarzyna Kubiszewska
http://kasia-w-kuchni.blogspot.com