Składniki

  • 300 ml letniego soku owocowegi
  • 15 g suchych drożdży
  • 50 g mąki sojowej
  • 50 g mąki z prosa
  • 250 g mąki z brązowego ryżu
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 500 g mieszanki śliwek, rodzynek i porzeczek
  • 125 g pokrojonych daktyli
  • suszone jabłka

Opis wykonania

Przepis dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej.

Sok ananasowy wlewamy do małego garnuszka. Dosypujemy do niego drożdże i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż zaczyn zacznie parować.

Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy z olejem.

Siekamy suszone owoce. Następnie dodajemy do nich zaczyn i mieszamy z mąką, aż do uzyskania kleistej konsystencji. W razie potrzeby, dolewamy więcej soku.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o długości 23 cm. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 st. przez godzinę. Następnie pozostawiamy ciasto jeszcze przez kilka minut w piekarniku, potem wyjmujemy i studzimy.

Przepis na proszek do pieczenia bez dodatku mąki pszennej:
125 g mąki ryżowej
50 g sody oczyszczonej
50 g winianu potasu

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i kilka razy przecieramy przez sito. Proszek przechowujemy w zakręcanym słoiku.