Przekąska Przepisy

Chlebek kukurydziany

Składniki

  • łyżka tłuszczu z boczku lub pieczonego mięsa
  • 250g mielonej na żarnach mąki kukurydzianej(albo białej)
  • 2łyżki cukru pudru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • 2jajka roztrzepane
  • 500ml maślanki

Opis wykonania

Dieta bez glutenu i orzechów
1.Nagrzać piekarnik do temperatury 230stopni .
2.Włożyć tłuszcz z boczku na patelnie żeliwną lub do formy do pieczenia o średnicy 23cm i podgrzać w piekarniku.
3.W dużej misce zmieszać mąkę kukurydzianą , cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
4.Ubić jajka z maślanką i dodać do mąki. Ubijać aż masa będzie gładka.
5.Wylać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Piec około 20minut na górnej półce piekarnika, aż wierzch się przyrumieni , a środek będzie sprężysty gdy się nań delikatnie nacisnąć. Podawać od razu pokrojony w kliny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0