Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Alergiku, czytaj etykiety!

alergie pokarmowe

Teoretycznie każdy produkt spożywczy może alergizować. W praktyce niektóre artykuły uczulają częściej niż inne. Opracowano nawet listę najczęściej spotykanych alergenów. Zaliczamy do nich m.in. soję, orzechy brazylijskie oraz owoce morza. Nie oznacza to, iż borówki czy chleb nie uczulają. Alergia pokarmowa przyjmuje różną postać, od wysypki poprzez dolegliwości ze strony układu trawiennego po wstrząs anafilaktyczny. Ten ostatni stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. W związku z tym, iż nawet śladowa ilość alergenu jest w stanie wywołać niepożądane reakcje, producenci mają obowiązek informować konsumenta o potencjalnym niebezpieczeństwie.

Zanieczyszczenia produktów spożywczych – o nich poinformują cię etykiety

Jak to możliwe, że na słoiku ogórków kiszonych znajduje się adnotacja: „produkt zawiera śladowe ilości glutenu”? Firmy zajmujące się przetwórstwem żywności zazwyczaj nie ograniczają się do jednego artykułu. Ogórki są warzywami sezonowymi, a taśmy produkcyjne nie powinny leżeć odłogiem. Gdy z nich nie korzystamy, firma nie tylko nie zarabia, ale też ponosi straty. Nieużywane zaplecze technologiczne szybciej się psuje, toteż przedsiębiorstwa maksymalnie wykorzystują możliwości maszyn. Przez taśmę przewijają się różne produkty. W jednym miesiącu są to ogórki, a kiedy indziej fasola czy pomidory. Śladowe ilości warzyw, zbóż czy przypraw mogą przedostać się do produktu, który teoretycznie nie powinien ich zawierać.

alergie pokarmowe

U niektórych alergików zjedzenie ogórków z niewielką zawartością glutenu kończy się bólem brzucha, podczas gdy u innych może doprowadzić do gwałtownej reakcji ze strony układu immunologicznego. Choć w przypadku celiakii nie mamy do czynienia z uczuleniem, informacje na etykietkach są również adresowane do osób dotkniętych tą przypadłością. Jeśli zmagasz się z tą chorobą, w supermarkecie powinieneś szukać produktów z przekreślonym kłosem. To bardzo ważne, ponieważ artykuły, które teoretycznie są wolne od glutenu, mogą zawierać śladowe ilości tego białka. Przykład? Chorzy na celiakię mogą jeść kukurydzę, ale powinni uważać na mąkę uzyskaną z tego zboża. W młynach mogło bowiem dojść do zanieczyszczenia mąki kukurydzianej śladową ilością mąki pszennej, zawierającej gluten.

Wszechobecna soja – zawsze wnikliwie czytaj etykiety

Niezależnie od przypadłości, z jaką się zmagasz, wnikliwie czytaj etykiety. Mogłoby się wydawać, że wędlina to mięso połączone z przyprawami. W rzeczywistości większość szynek i kiełbas zawiera soję. Dlaczego producenci żywności dodają ją do swoich wyrobów? Soja posiada wiele zalet, charakteryzuje się wysoką zawartością białka, jednocześnie posiada dużą pojemność sorpcyjną. Oznacza to, iż chłonie wodę i tym samym zwiększa masę gotowego wyrobu. Nic dziwnego, że stała się „ulubienicą” przemysłu spożywczego. Niestety, soja posiada również wady. Nie bez powodu trafiła na listę najczęściej spotykanych alergenów.

Nietolerancja laktozy

Z wiekiem zmniejsza się tolerancja laktozy. Organizm człowieka został tak ukształtowany przez ewolucję, iż w dzieciństwie wytwarza stosowne enzymy, wszak jesteśmy ssakami, ale w miarę upływu czasu ich synteza zmniejsza się. Teoretycznie w dorosłym życiu nie powinniśmy pić mleka. Sięgając po napój uzyskany od krowy, owcy czy kozy, poniekąd postępujemy wbrew biologii. Część osób zachowuje zdolność do syntezy enzymu trawiącego laktozę do późnej starości, ale niektórzy w pewnym wieku muszą zadowolić się wyrobami fermentacji mlekowej. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż tolerancja cukru mlecznego zależy od nacji. Większość Azjatów nie toleruje laktozy, toteż konsumpcja mleka w ich przypadku może zakończyć się dokuczliwymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli źle tolerujesz laktozę, powinieneś dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Cukier mleczny znajdziesz m.in. w gotowych przyprawach do pizzy, sosach czy różnego rodzaju dipach. Laktozę wykorzystuje się jako substancję pomocniczą w produkcji niektórych leków, w tym tabletek antykoncepcyjnych.

Regulacje prawne nakładają na firmy zajmujące się produkcją żywności obowiązek informowania konsumenta o śladowych ilościach selera, gorczycy, laktozy, glutenu i orzechów. Jeśli w zakładzie wykorzystuje się seler, istnieje ryzyko, iż zanieczyści on wyroby, które teoretycznie go nie zawierają. Przedsiębiorstwa pragną ustrzec się przed problemami i ewentualnymi pozwami od poszkodowanych, toteż zabezpieczają się, informując ich o potencjalnym zagrożeniu. Bądź świadomym konsumentem i unikaj artykułów, które mogą ci zaszkodzić. Nie potrafisz znaleźć przyprawy do pizzy wolnej od laktozy? Przygotuj własną mieszankę z suszonych ziół. Chorzy na celiakię powinni szukać produktów z przekreślonym kłosem lub adnotacją „Gluten Free”. Zmagasz się z nietolerancją laktozy? Sięgaj po artykuły, które zawierają znaczek „Lactose Free”.

Firmy spożywcze i supermarkety coraz częściej wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Oferują one produkty wolne od alergenów. Czy wiesz, że można kupić mleko o obniżonej zawartości laktozy? Wbrew pozorom jego cena nie jest wygórowana. Nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. W większości piekarni bez problemu kupisz chleb sojowy czy gryczany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *