Alergie pokarmowe NAJNOWSZE OWOCE i WARZYWA

Alergia na owoce – co najczęściej uczula?

alergia na owoce

Alergia na owoce stanowi jedną z odmian alergii pokarmowych. Najczęściej reakcje alergiczne wywołują jabłka, banany, truskawki oraz kiwi. Do „uczuleniowców” należą również cytrusy. Objawy alergii na owoce występują niemalże natychmiast.

Objawy alergii na owoce

Jak już wcześniej wspomniano objawy alergii na owoce występują najpóźniej do półtorej godziny po ich spożyciu. Objawy te w większości charakteryzują się śluzówkami narządów, następujących po kontakcie z alergenem, w związku z tym oznaki uczulenia pojawiają się w jamie ustnej, gardle. Objawy te powstają również w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego. Natomiast u osób o szczególnej wrażliwości lub po spożyciu znacznej dawki owoców możliwie jest wystąpienie takich oznak jak: pokrzywka, skurcz krtani, nieżyt nosa, biegunka, wymioty oraz  bóle brzucha. Może dojść do wstrząsu anafilaktycznego z utratą przytomności. Pokrzywka może się także objawiać świądem, drętwieniem, obrzękiem języka i warg, kierującym się w stronę gardła.

Uczulenie na owoce

Do najczęściej uczulających owoców należą jabłka, w których występują różne alergeny. W związku z powyższym jedne z nich mogą wywoływać reakcję uczuleniową, drugie nie. Owoce te po ugotowaniu tracą swoje właściwości alergenne. Brzoskwinia, również jest owocem uczulającym. Główny alergen mieści się w skórce od brzoskwini, w związku z czym należy obierać ten owoc. Do owoców uczulających należą również cytrusy, jednakże w większości przypadków nie wywołują one silnych objawów alergii.

Leczenie alergii na owoceuczulenie na owoce

Na wstępie należy nadmienić, iż wyleczenie z alergii na owoce nie jest możliwe. Jedną metodą leczenia jest unikane lub wyeliminowanie z diety danego alergenu. Znaczna cześć substancji alergizujących występujących w owocach podlega neutralizacji, w na skutek działania wysokiej temperatury. W przypadku osób silnie uczulonych odradza się kontaktu z owocami i ich przetworami. Wówczas dochodzi do wystąpienia ciężkich objawów ogólnoustrojowych oraz obrzęku krtani. W związku z powyższym osobom uczulonym zaleca się noszenie przy sobie strzykawki z adrenaliną.

 

Przyczyny alergii na owoce

Reakcje alergiczne na owoce przebiegają z udziałem białka IgE. Jego udział powoduje, iż objawy ogólne z reguły poprzedzone są miejscowymi, głównie w nielicznych przypadkach gdy dochodzi do pierwotnej reakcji ogólnoustrojowej. Stopień ciężkości występujących objawów ogólnych uzależniony jest od rodzaju uczulającego pokarmu. Warto wspomnieć, iż ten typ alergii w większości przypadków współistnieje z pyłkowicą. Dowiedziono, iż istnieje podobieństwo antygenowe między pyłkami, a owocami. U ponad 60 pacjentów uczulonych na pyłki brzozy występowały kliniczne objawy alergii na owoce. Przykładowo u pacjentów uczulonych na pyłki innych roślin wskaźnik ten wynosi 20%. Rodzaj uczulających pokarmów uzależniony jest od lokalnej flory wywołującej reakcję krzyżową oraz zwyczajów żywieniowych.

 

Natalia Łukaszewska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0