Alergia na mięso

Jakie mięso jest najmniej szkodliwe dla alergika?

Najzdrowszym dla alergika i potencjalnie najrzadziej uczulającym, jest mięso królika. Warto jednak pamiętać, że gdy jest się uczulonym na sierść tego zwierzęcia, najprawdopodobniej reakcję alergiczną wywoła u nas również jego mięso. Nieco częściej uczulenie powoduje jagnięcina, jak również drób. Z kolei najczęściej uczulającym mięsem jest wieprzowina.

Alergia na mięso

Jak leczyć alergię na mięso?

Niestety, alergii na mięso nie da się wyleczyć, konieczna jest zmiana diety. W przypadku, gdy zaobserwujemy u siebie objawy potencjalnej alergii na mięso należy skontaktować się z lekarzem w celu potwierdzenia lub wykluczenia naszej domowej diagnozy. Lekarz przeprowadzi specjalistyczne testy skórne, które w niemal jednoznaczny sposób określą czy faktycznie nasz organizm odpowiada reakcją alergiczną na kontakt z alfa-galaktozą.

Dla całkowitego upewnienia się, można spróbować diety eliminacyjnej Polega ona na zaprzestaniu spożywania mięsa przez miesiąc. Po tym czasie należy stopniowo na powrót wprowadzać je do naszej diety. Jeśli pojawią się objawy uczuleniowe, wtedy możemy być pewni, że posiadamy alergię na mięso. Oczywiście cały ten proces powinien przebiegać pod ścisłą kontrolą lekarza.