Alergie pokarmowe OWOCE i WARZYWA

Alergia na owoce

Alergia na owoce

Jakie są objawy alergii na owoce?

Objawy wywoływane przez owoce są niemalże natychmiastowe, występują najpóźniej do 90 minut po ich spożyciu. Prawie zawsze związane są one ze śluzówkami narządów, które były w kontakcie z alergenem, dlatego też oznaki uczulenia pojawiają się w jamie ustnej, gardle, a czasem w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego. W przypadku osób o szczególnej wrażliwości lub w wypadku spożycia dużej ilości owoców wywołujących uczulenie, możliwe jest wystąpienie reakcji ogólnoustrojowych, takich jak: pokrzywka, skurcz krtani, nieżyt nosa, bóle brzucha, biegunka, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny z utratą przytomności. Pokrzywka objawia się drętwieniem, świądem, obrzękiem warg i języka, który przechodzi następnie w stronę gardła. Objawy ogólnoustrojowe najczęściej są poprzedzone objawami miejscowymi.

Jak można wyleczyć się z alergii na owoce?

Niestety wyleczenie się z alergii na owoce nie jest możliwe. Tak jak w przypadku innych alergii pokarmowych jedynym sposobem przeciwdziałania alergii jest po prostu unikanie lub całkowite wyeliminowanie z diety danego alergenu. Spora część alergenów, które występują w owocach ulega neutralizacji, gdy zostanie poddana działaniu wysokiej temperatury. Właśnie dlatego zaleca się gotowanie owoców lub poddawanie ich obróbce termicznej. Jednak w przypadku osób silnie uczulonych zdecydowanie odradza się jakikolwiek kontakt z danym owocem, jak i wszelakimi jego przetworami. W takim wypadku każda styczność z alergenem może doprowadzić do wystąpienia ciężkich objawów ogólnoustrojowych lub też obrzęku krtani. Z tego też powodu osobom ciężko uczulonym, dla bezpieczeństwa zaleca się noszenie ze sobą adrenaliny w autostrzykawce.

Alergia na owoce

Na jakie owoce warto uważać?

  • Jabłko – w różnych odmianach jabłek, występują różne alergeny, dlatego też jedne jabłka mogą wywoływać reakcję alergiczną, a inne nie. Jabłka po ugotowaniu tracą swoje alergenne właściwości.
  • Brzoskwinia – alergen mieści się głównie w skórce od brzoskwini, dlatego też większość alergików może spożywać obraną brzoskwinię. Warto zapamiętać, że owoc ten jest termostabilny, więc alergeny w nim zawarte są odporne na temperaturę.
  • Owoce cytrusowe – spośród owoców cytrusowych najwięcej osób uczulonych jest na pomarańcze, na ogół jednak bardzo rzadko wywołują one silne objawy alergii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1