Alergia na mięso

Czy rzeczywiście istnieje alergia na mięso?

Badania na University of Virgina zostały przeprowadzone na grupie sześćdziesięciu pacjentów u których występowała ostra reakcja alergiczna na nieznany alergen. Badania wykazały, że przyczyną alergii może być cukier występujący w mięsie i nabiale – alfa-galaktoza. Przeciwciała zwalczające ten związek odnaleziono w krwi prawie połowy grupy badanej. Dotychczas uważano, że alergia na mięso niemalże nie występuje, jak widać niekoniecznie musi to być zgodne z prawdą.

Jakie są objawy alergii na mięso?

Objawy uczuleniowe po zjedzeniu mięsa nie występują natychmiast, czasem zdarza się, że pojawiają się one dopiero po kilku godzinach. Uczulenie na mięso najczęściej wywołuje problemy z oddychaniem (co może być niebezpieczne dla życia), pokrzywkę, wysypkę, przewlekłą biegunkę, wymioty, katar, kaszel lub nawracające zapalenie płuc. Może spowodować ono również zaburzenia snu lub bóle migrenowe.