Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Alergia na mięso

Alergia na mięso

Czy rzeczywiście istnieje alergia na mięso?

Badania na University of Virgina zostały przeprowadzone na grupie sześćdziesięciu pacjentów u których występowała ostra reakcja alergiczna na nieznany alergen. Badania wykazały, że przyczyną alergii może być cukier występujący w mięsie i nabiale – alfa-galaktoza. Przeciwciała zwalczające ten związek odnaleziono w krwi prawie połowy grupy badanej. Dotychczas uważano, że alergia na mięso niemalże nie występuje, jak widać niekoniecznie musi to być zgodne z prawdą.

Jakie są objawy alergii na mięso?

Objawy uczuleniowe po zjedzeniu mięsa nie występują natychmiast, czasem zdarza się, że pojawiają się one dopiero po kilku godzinach. Uczulenie na mięso najczęściej wywołuje problemy z oddychaniem (co może być niebezpieczne dla życia), pokrzywkę, wysypkę, przewlekłą biegunkę, wymioty, katar, kaszel lub nawracające zapalenie płuc. Może spowodować ono również zaburzenia snu lub bóle migrenowe.

Jakie mięso jest najmniej szkodliwe dla alergika?

Najzdrowszym dla alergika i potencjalnie najrzadziej uczulającym, jest mięso królika. Warto jednak pamiętać, że gdy jest się uczulonym na sierść tego zwierzęcia, najprawdopodobniej reakcję alergiczną wywoła u nas również jego mięso. Nieco częściej uczulenie powoduje jagnięcina, jak również drób. Z kolei najczęściej uczulającym mięsem jest wieprzowina.

Alergia na mięso

Jak leczyć alergię na mięso?

Niestety, alergii na mięso nie da się wyleczyć, konieczna jest zmiana diety. W przypadku, gdy zaobserwujemy u siebie objawy potencjalnej alergii na mięso należy skontaktować się z lekarzem w celu potwierdzenia lub wykluczenia naszej domowej diagnozy. Lekarz przeprowadzi specjalistyczne testy skórne, które w niemal jednoznaczny sposób określą czy faktycznie nasz organizm odpowiada reakcją alergiczną na kontakt z alfa-galaktozą.

Dla całkowitego upewnienia się, można spróbować diety eliminacyjnej Polega ona na zaprzestaniu spożywania mięsa przez miesiąc. Po tym czasie należy stopniowo na powrót wprowadzać je do naszej diety. Jeśli pojawią się objawy uczuleniowe, wtedy możemy być pewni, że posiadamy alergię na mięso. Oczywiście cały ten proces powinien przebiegać pod ścisłą kontrolą lekarza.

Komentarze

Jan Niezbedny

5 lat temu

Mam uczulenie na mięso mieszkam w niemczech wykryto to we krwi u mnie ,objawy biegunka, urtikaria, i swędzenie

Zostaw komentarz