Alergia na czekoladę to coś więcej niż uczulenie na kakao

Ilu z nas może być uczulonych?

Ten jeden z najpopularniejszych, szczególnie wśród dzieci słodyczy bywa przyczyną reakcji alergicznych organizmu. Najczęściej uczulenie na czekoladę skrzyżowane jest z atopowym zapaleniem skóry. Według szacunków osoby o skłonnościach alergicznych to 1/4 ludzkości globu, a wśród nich 5% reaguje alergicznie na czekoladę.

Jednocześnie osoby z atopowym zapaleniem skóry po zjedzeniu czekolady mogą odczuwać nasilone objawy skórne, co jednak nie musi być równoznaczne z alergią na czekoladę. Najprawdopodobniej po prostu któryś ze związków chemicznych, zawartych w tym smakołyku bez udziału mechanizmu alergicznego wzmacnia symptomy.

Co uczula w czekoladzie?

Dwa składniki są powszechnie znanymi alergenami: białka i kakao zawarte w czekoladzie. Powodują one alergie pokarmowe, które mogą zniechęcić do jedzenia czekolady. Jednak jeśli jesteś uczulony tylko na kakao zapewne nie będziesz musiał zrezygnować całkiem ze spożywania ulubionych słodyczy z czekoladą, być może wystarczy, gdy będziesz jadł czekoladę białą.

Alergia na czekoladę to coś więcej niż uczulenie na kakaoPoza tym, w czekoladach uczulające mogą być ich nadzienia lub dodatki. Truskawki lub orzechy, czasem nawet w śladowych ilościach mogą spowodować nieprzyjemne i bolesne reakcje alergiczne.

Dlatego bardzo istotne jest, abyś dokładnie sprawdzał podawany przez producenta na opakowaniach skład. Możesz tym sposobem uchronić się przed niepożądaną odpowiedzią Twojego organizmu. Co ważne – najwięcej konserwantów (barwników, aromatów itd.) znajduje się właśnie w czekoladach nadziewanych.

4 KOMENTARZE

  1. Witam !!!Od dłuższego czasu:mam swędzenie ,pieczenie ,ręce zaczerwienione ,popękane i między palcami też To jest straszne.Dermatolodzy od ix lat odwiedzani , ale coż : sterydy i sterydy. Dość. Musi być pszyczyna. Zaobserwowałam iż po skonsumowaniu słodyczy, czekolady nawet w małych ilościach czuję się strasznie. Swędzenie w okolczch stawów, uda,zgięcia pszy stopach . Czyżby to by była alergia pokaremowa, Byłam u alergologa nic nie stwierdzono ,miałam założone płatki i też nic nie wykazało. Jakie badania można jeszcze wykonać ?? Czy z krwi? Kto mógłby mi coś doradzić bardzo proszę. TERCIA

    • Tez mam identyczne objawy hmmm z krwi nic mi nie stwierdzono ale te dolegliwości co opisales po czekoladzie mam nie zdawalam sobie sprawy ze to mize byc od tego, moze podejrzewałam ale nie wiezylam…. I co wyleczyles sie masz potwierdzenie jakie sa przyczyny ?

  2. Część dziewczyny. U mnie podobne objawy wystąpiły po urodzeniu dziecka, ponieważ jestem alergików dermatolodzy (a było ich chylę z 10) twierdzili ze to atopowe zapalenie skóry i dawali sterydy a w testachbi badaniach nic nie wychodxilo. Na strtydach było dobrze ale po odstąpieniu po tygodniu wszystko wracali z coraz bardziej zaopatrzona postacią. Na sam koniec popenkana miałam całą skórę na ciele, luszczylam się i miałam tzw. gorączkę skóry – wyglądała jak potwór a od lekarzy słyszałam ze tak trzeba żyć. Powiedziałam dosyć i zrobiłam biorezonans organizmu i okazało się ze to nie alergia ale candydoza która już miałam w całym organizmie. Wystarczyło pół roku kuracji ziołowej oczyszczające organizm i wszystko przeszło a mnie 4 lata ” madrzy” trzymali na stertydach i to w dawkach jak dla konia. Spróbujcie

  3. Ktoś mądry zapomniał o chromie. Mnie w testach pokarmowych nic nie wychodziło …. Za to kluczowe były testy w których wyszła alergia na chrom i wyjaśniła sie sprawa czekolady, nutelli i innych deserów z kakao. 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here