ABC alergii LECZENIE ALERGII NAJNOWSZE
5 naturalnych sposobów łagodzących objawy alergii

Cebula, czyli warzywo nieocenione w walce z alergią
W przypadku reakcji o podłożu alergicznym często obserwuje się stany zapalne, którym nierzadko towarzyszą zaczerwienienie i obrzęk. Na szczęście wymienione dolegliwości można zredukować do minimum dzięki cebuli. Jak działa to popularne warzywo? Cebula stanowi bogate źródło kwercetyny, czyli substancji zaliczanej do flawonoli, która wykazuje działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. W praktyce jej rola sprowadza się do blokowania enzymów, które uczestniczą w syntezie prostaglandyn i leukotrienów – substancji odgrywających kluczową rolę w stanie zapalnym. Jednocześnie kwercetyna zapobiega uwalnianiu histaminy, której stężenie w organizmie gwałtownie wzrasta podczas kontaktu z alergenem.
Aby kwercetyna wykazała swoje dobroczynne działanie, należy jeść cebulę. W przypadku związku zaliczanego do flawonoli liczy się jego przyswajalność. Kwercetynę znajdziemy w wielu owocach i warzywach, m.in. w jabłkach, jagodach czy winogronach, jednak ta pochodząca z cebuli wykazuje najwyższy współczynnik absorpcji z jelita. Nie lubisz smaku cebuli? Spróbuj się do niej przekonać, ponieważ doskonale łagodzi objawy alergii.
Czarnuszka siewna – wsparcie dla chorych na atopowe zapalenie skóry
Czarnuszka siewna, w Polsce bardziej znana jako kmin rzymski, pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Z jej dobroczynnych i aromatycznych walorów korzystali już starożytni, w tym Kleopatrę oraz Grecy i Rzymianie. Z badań archeologicznych przeprowadzonych na terenie Polski wynika, iż czarnuszka była znana Słowianom. Wszystko jednak wskazuje na to, iż nasi przodkowie wykorzystywali ją głównie jako przyprawę do chleba, marynat i nalewek. Od kilku lat kmin rzymski odgrywa znaczącą rolę w fitoterapii i ziołolecznictwie. Czarnuszka oddziałuje na funkcjonowanie organizmu człowieka na kilku poziomach. Kmin rzymski wyróżnia się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują pracę układu immunologicznego. Z kolei zawarte w nim substancje przeciwzapalne skutecznie łagodzą katar sienny oraz objawy towarzyszące atopowemu zapaleniu skóry.
Alergiku, ostre potrawy pomogą ci złagodzić katar sienny!
Lubisz pikantne dania z wasabi i papryczką chilli? Tego typu potrawy nie tylko gwarantują bogate doznania smakowo-zapachowe, ale okazują się również pomocne w zwalczaniu objawów alergii sezonowych. Wiosną, gdy przyroda budzi się do życia, alergicy przeżywają katusze. Wszystko to wina pyłków, które unoszą się w powietrzu i u osób nadwrażliwych powodują katar sienny. Na szczęście istnieje sposób, i to całkiem smaczny, która pozwala udrożnić przewody nosowe.
Wszystko to zasługa związków, które odpowiadają za pikantny smak potraw. Przewody nosowe udrażniają m.in. substancje takie jak allil z czosnku czy izotiocyjany z wasabi. Warto jednak pamiętać, iż nie likwidują one źródła problemu, lecz jedynie przyniosą tymczasową ulgę.
Płukanie nosa roztworem soli – pomoc w walce z alergią
Ta metoda cieszy się dużą popularnością wśród naszych rodziców i dziadków. Fizjologiczny roztwór soli (chlorku sodu) stanowi doskonałe rozwiązanie, zwłaszcza u osób, które wskutek alergii nie mogą swobodnie oddychać. W wyniku płukania przewody nosowe zostają udrożnione.
Jak w praktyce wygląda ta metoda? Do jednego otworu nosowego wlewamy roztwór soli fizjologicznej, który bez problemu można kupić w aptece, po czym czekamy, aż wypłynie on przez drugi otwór nosowy. Ta prosta czynność pozwala usunąć z przewodów nosowych alergeny wraz z innymi nieczystościami.
Sok z aloesu łagodzi objawy alergii
U niektórych osób kontakt z alergenem sprawia, iż skóra pokrywa się wysypką, staje się zaczerwieniona i zaczyna swędzieć. Skórne objawy uczulenia bywają niezwykle uciążliwe, toteż warto zaopatrzyć się w sok z aloesu znany z właściwości łagodzących. Decydując się na zakup tego produktu, nie warto oszczędzać, ponieważ niska cena nierzadko idzie w parze z nie najlepszą jakością. Niektóre firmy próbują zaoszczędzić, pozyskując sok z całej rośliny, tymczasem surowcem, z którego powinno się go wytwarzać są liście. Jeśli produkcja przebiega w prawidłowy sposób sok z aloesu staje się naszym sprzymierzeńcem w walce z alergicznymi zmianami skórnymi. Jeśli zawiera zanieczyszczenia pochodzące z łodygi, może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego.
Dorota
« Co wspólnego ma alergia na pyłki z uczuleniem na owoce?