MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Zapiekanka pasterska


Składniki

  • 3 łyżki oleju roślinnego bez orzechów
  • cebula, pokrojona w kostkę
  • gałązka selera, drobno posiekana
  • 2 marchwie starte na grubej tarce lub drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 750 g mielonej jagnięciny
  • 150 ml wołowego lub warzywnego bulionu
  • łyżka mąki
  • łyżeczka sosu Worcester
  • łyżka puree z pomidorów
  • listek laurowy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • na warstwę ziemniaków: 1,25 kg mączastych ziemniaków, obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 55 g masła
  • łyżka mleka
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Opis wykonania

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy cebulę, seler, marchew i tymianek ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż będą miękkie. Zdejmujemy z patelni i odkładamy,

Ads code goes here

Rozgrzewamy pozostałą część oleju i smażymy jagnięcinę, aż się równo przyrumieni, ciągle mieszając drewnianą łyżką, żeby rozbić grudki.

Wlewamy bulion i dodajemy mąkę. Wrzucamy warzywa, dodajemy sos Worcester, puree z pomidorów, listek laurowy i przyprawy do smaku.

Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i gotujemy 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Przekładamy do płaskiego, żaroodpornego naczynia. Wyrzucamy listek laurowy.

Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie około 15 minut, aż będą miękkie. Odlewamy i ugniatamy za pomocą tłuczka lub widelca z 45 g masła i mlekiem. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Rozkładamy warstwę ziemniaków na mięsie, wzruszając powierzchnię widelcem, żeby była bardziej chrupiąca. Skrapiamy resztą masła.

Pieczemy 45 minut, aż zapiekanka będzie lekko przyrumieniona.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: zastępujemy masło bezmlecznym odpowiednikiem, a mleko krowie- mlekiem sojowym, ryżowym lub owsianym. Sprawdzamy, czy bulion nie zawiera produktów mlecznych.

WERSJA BEZ GLUTENU: postępujemy według przepisu podstawowego, ale zamiast mąki pszennej używamy półtorej łyżki maki kukurydzianej, którą mieszamy z łyżką wody, a następnie łączymy z mięsem i bulionem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij