MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Orzechy prażone uczulają częściej niż surowe?


alergia na orzechy

Jesień to nie lada gratka dla miłośników orzechów, nie każdy jednak może bezkarnie rozkoszować się ich smakiem. Niektórym osobom tę przyjemność odbiera uczulenie. Choć orzechy zawierają wiele cennych składników odżywczych, są zaliczane do najczęściej spotykanych alergenów.

Włoskie, brazylijskie, laskowe, fistaszki, nerkowce czy makadamia? Trudno dokonać wyboru, gdy półki i bazary uginają się pod ciężarem takich rarytasów. Orzechy różnią się składem i właściwościami alergizującymi. Największe niebezpieczeństwo stanowią brazylijskie. Choć są smaczne i zdrowe, powinniśmy mieć się na baczności. Drugie spotkanie z orzechami brazylijskimi może zakończyć się wstrząsem anafilaktycznym. Czy wiesz, że te rarytasy są niezwykle zwodnicze? Za pierwszym razem możesz bezkarnie rozkoszować się ich smakiem, ponieważ organizm nie zdążył wyprodukować swoistych przeciwciał. Problem pojawia się, gdy dochodzi do ponownego kontaktu. Krążące we krwi przeciwciała otaczają obcego i próbują go unicestwić.

Orzechy prażone uczulają bardziej niż surowe?

Nie jesz orzechów brazylijskich i myślisz, że jesteś bezpieczny? Fistaszki również mogą przyczynić się do wystąpienia objawów uczulenia. Co ciekawe nie tylko rodzaj, ale również sposób przygotowania orzeszków, ma znaczenie. Z wyników badań opublikowanych na łamach czasopisma „Journal of Allergy and Clinical Immunology” wynika, iż częściej alergizują prażone fistaszki. W jaki sposób można wytłumaczyć tę prawidłowość? Naukowcy przypuszczają, iż zaobserwowane zjawisko ma związek z temperaturą. Podczas prażenia orzeszki ziemne zostają poddane działaniu temperatury 160-170 stopni Celsjusza. W związku z tym, iż białka należą do cząsteczek termolabilnych, zmienia się ich konformacja. Prawdopodobnie to właśnie opisane zjawisko przyczynia się do wystąpienia reakcji o podłożu alergicznym. Białko prażonych fistaszków tak bardzo różni się od tego, które znamy ze świeżych orzeszków, iż organizm widzi w nim wroga, którego należy wyeliminować.

Ads code goes here

alergia na orzechy

Wyniki badań rzucają nowe światło na wcześniej zaobserwowane zależności. Z danych zebranych przez naukowców wynika, iż w krajach azjatyckich alergia na orzechy ziemne jest zjawiskiem marginalnym. Mieszkańcy tego kontynentu często jedzą fistaszki zarówno w formie surowej, jak i prażonej, toteż ich system odpornościowy zdołał oswoić się z białkami obecnymi w tym smakołyku. Europejczycy i Amerykanie traktują orzeszki ziemne jako przysmak, serwowany od czasu do czasu, toteż ich organizm nie zdołał „poznać” białek zawartych w fistaszkach.

Wiciliny – groźny alergen

Orzechy laskowe, które uchodzą za przysmak wiewiórek i ze względu na walory organoleptyczne znalazły zastosowanie w produkcji masła orzechowego, również mogą uczulać. Z obliczeń naukowców wynika, iż już zjedzenie dwóch sztuk tego rarytasu może zaprowadzić nas na ostry dyżur. Taka ilość bowiem wywołuje wstrząs anafilaktyczny u osób wrażliwych na białka obecne w orzechach laskowych. Co łączy te smakołyki z fistaszkami, nerkowcami czy orzechami brazylijskimi? Wiciliny, czyli białka spirzchowe, które stanowią magazyn składników odżywczych dla zarodka, wykazują działanie alergizujące. To właśnie one ponoszą odpowiedzialność za wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego.

Strony: 1 2

Jeden komentarz
  1. Marta Słoneczna

    9 października 2014 at 07:06

    Na szczęście orzechy mogę jeść w dowolnych ilościach:) Muszę uważać na pomidory i produkty, które powstały na ich bazie.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij