MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Moussaka


Składniki

  • 3 bakłażany
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • łyżka puree z pomidorów
  • 200 ml czerwonego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki oregano
  • 6 łyżek mąki
  • porcja sosu beszamelowego
  • 75 g rozkruszonej fety lub tartego parmezanu

Opis wykonania

(przepis nie zawiera jajek)

Ads code goes here

Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry grubości ok. pół centymetra. Wkładamy do cedzaka, posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. Opłukujemy plastry i osuszamy papierowym ręcznikiem.

W naczyniu do zapiekania z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę z czosnkiem ok. 2 min., aż będą miękkie. Dodajemy przyprawy

Dodajemy mieloną jagnięcinę i smażymy, aż się przyrumieni. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy puree z pomidorów i wino, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Gotujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 40 min. bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

Rozgrzewamy tyle oliwy, żeby całe dno patelni było zakryte. Dodajemy do mąki sól i pieprz i obtaczamy w mieszance plastry bakłażana. Smażymy partiami, aż się przyrumienią z obu stron. Odsączamy w papierowy ręcznik.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Dodajemy fetę lub parmezan.

Nagrzewamy piekarnik do 190 st. Układamy na dnie żaroodpornego naczynia warstwę bakłażanów. Na górę wykładamy połowę mięsa, znowu bakłażany, a potem pozostałą część mięsa, Polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy 40 min, aż wierzch się przyrumieni.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: Postępujemy według przepisu podstawowego, ale przyrządzamy bezmleczny sos beszamelowy. Używamy bezmlecznej fety lub bezmlecznego tartego parmezanu, goudy lub cheddara.

WERSJA BEZ GLUTENU: Postępujemy według przepisu podstawowego, ale zastępujemy mąkę pszenną mąką ryżową oraz przygotowujemy bezglutenowy sos beszamelowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij