MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Bakłażany faszerowane


Składniki

  • 2 bakłażany
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżeczki oregano
  • 120 g twardego koziego sera
  • skórka otarta z 1 cytryny

Opis wykonania

Bakłażany przekroić wzdłuż i ponacinać miąższ w kratkę – by nie przekroić skórki
skórą do góry kłaść na wyłożonej papierem blasze, wstawić do piekarnika na 220 st. C i piec 10 minut, odwrócić i piec kolejne 10 minut.

Ads code goes here

Ser pokroić lub zetrzeć na grubej tarce, suszone pomidory odcedzić (olej zachować), posiekać i wymieszać z oregano, skórką z cytryny i serem.
Z ciepłych bakłażanów wyjąć łyżką miąższ, zostawiając grubszy brzeg – by nie uszkodzić skórki. Wyjęty miąższ posiekać, dodać do miski z pomidorami i serem, wymieszać

masą napełnić bakłażany, skropić olejem z pomidorów, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piec 10-15 minut, aż ser będzie złoty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij