Składniki

Składniki

  • 1 kalafior
  • 200 g szynki
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • 150 g tartego sera
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Kalafior wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy „al dente”, a następnie hartujemy zimną wodą.

Szynkę kroimy w małą kostkę. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Kalafior umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia, posypujemy pokrojoną szynką i zalewamy śmietaną z jajkami.

Posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.

Doskonałym dodatkiem do zapiekanki jest sałata.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 30 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 6

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.