Alergie pokarmowe NABIAŁ
Zamienniki w diecie (cz.2) – jaja

Uczulenie na jaja nie występuje tylko po zjedzeniu jajecznicy czy jaj na twardo, na wielkanocnym stole. Jaja są obecne w:
- ciastach i ciasteczkach,
- wyrobach mącznych, takich jak: pierogi, pizze, naleśniki, paszteciki,
- musach i piankach,
- lukrach na ciastach,
- pasztetach,
- sałatkach warzywno-jajecznych,
- wielu pastach,
- sosach* (jak curry),
- twarożkach.
Jak opisane są jajka?
W składzie produktów występują jako:
- albumina,
- globulina,
- lecytyna,
- E322,
- liwetyna,
- owoalbumina,
- owoglobulina,
- owomucyna,
- owowitelina,
- witelina,
- proszek jajeczny.
Do niektórych potraw są dodawane suszone jaja, na które tez warto uważać.
U wielu alergików organizm toleruje jaja gotowane – dzieje się tak na skutek denaturacji białka w procesie gotowania.
Zamienniki jaj
Ale w każdej kuchni nie sposób sobie wyobrazić większości wypieków, a także wielu dań obiadowych bez jaj.
Sklepy ze zdrową żywnością oferują od lat zamienniki nie tylko całych jaj, ale i samych białek jajka.
Warto wiedzieć, że w zależności od tego, do czego ma nam służyć jajko jest niemało zamienników, które poradzą sobie z godnym zastąpieniem jaj w przygotowywaniu popularnych potraw.
Skoro prawdziwy włoski makaron to taki bezjajeczny – nie powinniśmy żałować, że te wielojajeczne, żółte, typowo polskie, są dla nas niedostępne. Podobnie niemało w sprzedaży jest bezjajecznych ciast, majonezów i sosów oraz batoników owocowo-orzechowych. Wystarczy wnikliwie zainteresować się ofertą na sklepowych półkach i powinniśmy zaskoczyć się szerokim wyborem.
Dania bezjajeczne są zdrowe
Co ważne dania bezjajeczne są zdrowsze też przez to, że mają mniej cholesterolu i tłuszczu, zatem powinny być godne uwagi wśród wszystkich osób na diecie, liczących restrykcyjnie kalorie.
Zamiast jaj można stosować zamiennie np. do mąki –
- do spulchniania – proszek do pieczenia z wodą w proporcjach 1:2
- do zagęszczenia – mleko i śmietankę sojową lub sojowy budyń, puree bananowe, beszamel z tofu lub mączki chleba świętojańskiego
- do glazurowania – lukier żelatynowy czy syrop z cukru
- do rozrzedzania – sok jabłkowy (1 jajo = 6 łyżek soku) lub przecier brzoskwiniowy (1 jajo = 4 łyżki przecieru)
- by nadać puszystość – proszek do pieczenia lub soda oczyszczona z octem jabłkowym
(AZ)
« Silniejsze AZS u dzieci – dłuższa alergia na jajka i mleko?