Alergie pokarmowe NABIAŁ

Zamienniki w diecie (cz.2) – jaja

Zamienniki w diecie (cz.2) - jaja

Uczulenie na jaja nie występuje tylko po zjedzeniu jajecznicy czy jaj na twardo, na wielkanocnym stole. Jaja są obecne w:

  • ciastach i ciasteczkach,
  • wyrobach mącznych, takich jak: pierogi, pizze, naleśniki, paszteciki,
  • musach i piankach,
  • lukrach na ciastach,
  • pasztetach,
  • sałatkach warzywno-jajecznych,
  • wielu pastach,
  • sosach* (jak curry),
  • twarożkach.

Jak opisane są jajka?

W składzie produktów występują jako:

  • albumina,
  • globulina,
  • lecytyna,
  • E322,
  • liwetyna,
  • owoalbumina,
  • owoglobulina,
  • owomucyna,
  • owowitelina,
  • witelina,
  • proszek jajeczny.

Do niektórych potraw są dodawane suszone jaja, na które tez warto uważać.

U wielu alergików organizm toleruje jaja gotowane – dzieje się tak na skutek denaturacji białka w procesie gotowania.

Zamienniki jaj

Ale w każdej kuchni nie sposób sobie wyobrazić większości wypieków, a także wielu dań obiadowych bez jaj.
Sklepy ze zdrową żywnością oferują od lat zamienniki nie tylko całych jaj, ale i samych białek jajka.

Warto wiedzieć, że w zależności od tego, do czego ma nam służyć jajko jest niemało zamienników, które poradzą sobie z godnym zastąpieniem jaj w przygotowywaniu popularnych potraw.

Skoro prawdziwy włoski makaron to taki bezjajeczny – nie powinniśmy żałować, że te wielojajeczne, żółte, typowo polskie, są dla nas niedostępne. Podobnie niemało w sprzedaży jest bezjajecznych ciast, majonezów i sosów oraz batoników owocowo-orzechowych. Wystarczy wnikliwie zainteresować się ofertą na sklepowych półkach i powinniśmy zaskoczyć się szerokim wyborem.

Dania bezjajeczne są zdrowe

Co ważne dania bezjajeczne są zdrowsze też przez to, że mają mniej cholesterolu i tłuszczu, zatem powinny być godne uwagi wśród wszystkich osób na diecie, liczących restrykcyjnie kalorie.

Zamienniki w diecie (cz.2) - jajaZamiast jaj można stosować zamiennie np. do mąki –

  • do spulchniania – proszek do pieczenia z wodą w proporcjach 1:2
  • do zagęszczenia – mleko i śmietankę sojową lub sojowy budyń, puree bananowe, beszamel z tofu lub mączki chleba świętojańskiego
  • do glazurowania – lukier żelatynowy czy syrop z cukru
  • do rozrzedzania – sok jabłkowy (1 jajo = 6 łyżek soku) lub przecier brzoskwiniowy (1 jajo = 4 łyżki przecieru)
  • by nadać puszystość – proszek do pieczenia lub soda oczyszczona z octem jabłkowym
    (AZ)