Składniki
- Na marynatę: 2 łyżki tartego imbiru
- 2 gałązki trway cytrynowej (przycięte i bardzo drobno posiekane)
- 2 łyżeczki łagodnej pasty curry lub curry w proszku
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki jasnobrązowego cukru
- 4 łyżki puree z pomidorów
- 2 czerwone papryki chilli bez pestek – drobno posiekane
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
- Na gulasz: 900 g chudego steku na gulasz (pokrojonego w kostkę)
- 3 łyżki oleju kukurydzianego lub innego bez orzechów
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- 750 ml wody
- łyżeczka soli
- 2-4 gwiazdki anyżu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 marchwie (pokrojone w grubą kostkę)
- 2 ziemniaki (pokrojone w grubą kostę)
- rzodkiew daikon lub 2 małe rzeczy (pokrojone w grubą kostkę)
Opis wykonania
Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:
W dużej misce połączyć składniki marynaty. Włożyć mięso i wymieszać rękami, żeby całe było pokryte marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę lub do następnego dnia.
W żaroodpornym naczyniu do zapiekanej rozgrzać łyżkę oleju.Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając, aż będą miękkie i szkliste. Wyjąć łyżką cedzakową.
Rozgrzać pozostałą część oleju. Włożyć połowę mięsa i szybko przyrumienić z każdej strony. Wyjąć. Włożyć i przyrumienić drugą połowę mięsa. Przełożyć całe mięso do naczynia, wlać marynatę i dodać cebulę z czosnkiem.
Dolać wodę, dodać sól i anyż oraz sporą porcję mielonego pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu godzinę.
Dodać warzywa i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie, kolejne 30 minut.
W razie potrzeby zdjąć pokrywę i gotować gulasz na dużym ogniu 1-2 minuty, by zredukować ilość płynu. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Podawać gulasz prosto z naczynia.
Czas gotowania: 90 minut.
Rada: Jak w przypadku większości gulaszów, ten jest jeszcze smaczniejszy, gdy przyrządzi się go wcześniej, a potem odgrzeje, więc jest idealny na przyjęcia.
Propozycje serwowania: podawać gulasz z ryżem i azjatycką sałatką z kapusty. W celu przygotowania stylowego posiłku o wschodnich aromatach, który nie zawiera żadnego alergenu z “Wielkiej Czwórki”, serwujcie gulasz z miękkimi sajgonkami na przystawkę oraz sorbetem kokosowym na deser. Ten gulasz jest też przepyszny z kluskami lub francuskim chlebem.
Uwaga na chilli! Niektóre osoby go nie tolerują. W razie potrzeby zrezygnować z tej przyprawy.