Przepisy
Warzywne Curry
Składniki
Składniki
- olej
- czosnek
- cebula
- imbir
- liście limonki
- sól i pieprz
- tajska pasta curry
- bulion
- kukurydza
- bakłażan
- fasolka szparagowa
- grzyby
- bambus
- ryż
- kokos
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Olej rozgrzej w dużym rondlu i wrzuć na rozgrzany czosnek, cebulę oraz imbir – smaż do 5 min.
Dodaj tajską pastę curry, zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 3 min, mieszając dolej bulion, dorzuć liście limonki, doprowadź do wrzenia, posól i popieprz, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 min., po czym dodaj ziemniaki i dynię – pod przykryciem gotuj kolejne 10 min.
Dodaj kukurydzę, bakłażana, fasolkę szparagową, grzyby i bambusa, przykryj i nie doprowadzając do wrzenia gotuj kolejne 5-10 min, aż fasolka zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca.
Dopraw do smaku, gotowe curry podawaj w rozgrzanych miseczkach z ugotowanym ryżem, posyp liśćmi bazylii, startym kokosem.
Jedna porcja ma 79 g wapnia, 5 g błonnika i 3 mg żelaza.
Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa Samp „Dieta dla alergików”
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 40 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
« Nagroda: „Skrzat gotuje bez laktozy”