Przepisy

Udziec jagnięcy z czosnkiem

Składniki
  • udziec wagi około 1,5-2 kg
  • sok z połowy cytryny
  • główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,pieprz
  • płat foli aluminiowej do owinięcia mięsa
  • pół szklanki wina może byc słodkie deserowe albo miód pitny
Sposób przygotowania

1. Udziec oczyść z błon i tłuszczu, pokrop sokiem cytrynowym. Pokrój ząbki czosnku na ćwiartki lub mniejsze paseczki. Cienkim nożem rób w mięsie dziurki i wkładaj w nie czosnek. Cały udziec musi być gęsto nafaszerowany czosnkiem. Mięso posól i posyp pieprzem oraz posmaruj oliwą. Owiń dokładnie folią aluminiową, włóż najpierw do żaroodpornego naczynia, a następnie do szczelnie zawiniętego worka plastikowego i odstaw na dobę do lodówki.

2. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Wstaw mięso (wyjmując je oczywiście z plastikowego worka), na 2 godziny a pod koniec pieczenia rozwiń folię, aby wierzch nieco się zrumienił.

3. Na 10 minut przed końcem pieczenia polej pieczeń winem, którym potem należy popijać danie.

Smacznego!!!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 120 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 8

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.