slodkosci dla alergika

Święta alergika nie muszą wiązać się z rezygnacją z pysznych ciastek i innych deserów. Bezpieczne i pyszne słodkości dla alergika to alternatywa dla makowca czy sernika. Z łatwością przygotujemy je w domu, ciesząc się z bożonarodzeniowych przygotowań.

Słodkości dla alergika

Osoby uczulone muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. U uczulonych na orzechy może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, a pyszne kruche ciastka, mogą być przyczyną dolegliwości pokarmowych. Wszystko zależy od tego, na co jesteśmy uczuleni. Czy to gluten, miód czy bakalie – po prostu rezygnujemy z danego składnika i zastępujemy go innym. Okazuje się, że świąteczne słodkości dla alergika mogą smakować równo dobrze, co te tradycyjne. Jak je przygotować i zaserwować alergikowi prawdziwie słodkie Boże Narodzenie?

Muffinki renifery

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka koziego mleka

Do dekoracji:

  • precelki
  • okrągłe żelki
  • lukier w pisakach

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy razem z mokrymi – możemy wykonać to łyżką lub mikserem. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni. Po wystudzeniu pora na dekorowanie muffinek. Lukrem przymocowujemy nos z żelków. Malujemy także oczy i buzię. Precelki łamiemy na pół i wtykamy w ciasto jako poroże.

Pierniczki bez jajek

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • lukier do dekoracji

Przygotowanie:

Miód podgrzewamy z tłuszczem i przyprawami. Do ciepłego miodu dodajemy połowę mąki. Następnie łączymy zresztą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy ciasto i wycinamy pierniczki, które następnie pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy pierniczki lukrem.

Gorąca czekolada

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka karobu
  • garść orzechów nerkowca
  • daktyle lub ksylitol
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

gorąca czekoladaOrzechy miksujemy z mlekiem i daktylami. Wcześniej możemy namoczyć daktyle na godzinę. Zagęszczą płyn i nadadzą mu smaku. Nasze mleko podgrzewamy, dodajemy karob oraz kakao. Przelewamy do kubków i delektujemy się smakiem czekolady, bez czekolady!

Katarzyna Antos