super żywność

W sezonie przeziębień i grypy powinniśmy zadbać o zdrową dietę, która wzmocni naszą odporność. Pomoże nam w tym superfoods na jesień. Znane produkty mają niekiedy wiele cennych właściwości, które zdecydowane warto wykorzystać.

Superfoods

Superfoods, czyli super żywność to doskonale znane nam produkty spożywcze, które mają wspólną cechę. Przede wszystkim są naturalne, czyli nieprzetworzone. Zaliczamy do nich owoce, warzywa czy wszelkiego rodzaju ziarna. Trudno określić jedną listę superfoods, ponieważ wiele produktów ma właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Super żywność powinna stanowić element naszej codziennej diety, szczególnie w okresie osłabionej odporności organizmu. Jesienią wprowadźmy do diety jedzenie, które dostarczy nam cennych składników odżywczych i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk. Znany i stosowany od pokoleń, stanowi nie tylko smaczny dodatek do sosów, mięs czy innych dań. To prawdziwe źródło zdrowia, ponieważ zawiera flawonoidy, aminokwasy oraz szereg innych związków. Działa na infekcje wirusowe, wzmacniając odporność organizmu. W czosnku znajdziemy związki siarki, które hamują rozwój bakterii, nie niszcząc tym samym organizmu, jak to bywa w przypadku środków farmakologicznych. Czosnek możemy podawać także dzieciom, ponieważ chroni przed pasożytami, takimi jak owsiki. Osoby w grupie ryzyka zawału serca czy innych chorób związanych z układem krwionośnym, powinny często jeść czosnek. Warzywo pomaga także na problemy z zasypianiem.

Dynia

Dynia to typowe warzywo jesienne. W sklepach pod dostatkiem pomarańczowych i dostojnych dyń. Beta karoten to lek na choroby wzroku i skóry, który dostarczy nam dynia. Wiele właściwości leczniczych cechuje dynię. Miąższ zawiera witaminy oraz minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju. Same pestki dyni warto wprowadzić do menu, ponieważ są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżymy z ich pomocą poziom cholesterolu. Dynia to doskonała propozycja dla osób walczących z otyłością i cukrzycą.

Cytryny

Cytryny mają charakterystyczny smak i zapach. Dodajemy je do herbaty, sosów czy sałatek. Podkręcają smak potraw, ale działają także zbawiennie na nasz organizm. Dostarczają organizmowi witaminy C. Działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Już w XVIII wieku cytryny były lekarstwem na szkorbut wśród marynarzy. Dziś nie wyobrażamy sobie wielu potraw bez dodatku soku z cytryny. Pomimo kwaśnego smaku, warto jeść cytryny.

Brokuły

superfoods na jesieńJesienią warto wprowadzić do kuchni odrobinę zieleni. Brokuły będą w tym celu idealne. Charakterystyczne zielone różyczki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie komponują się z czosnkiem czy innymi dodatkami. W brokułach znajdziemy jeden z flawonoidów, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz chroni nasz wzrok.

Katarzyna Antos