Środki konserwujące też mogą uczulać

Gdzie występują środki konserwujące?

Źródła siarczanów i siarczynów to:

  • musztarda
  • żelatyna
  • kiełbaski śniadaniowe
  • mielone mięso z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych
  • ryby solone suszone
  • skorupiaki i głowonogi – świeże, mrożone lub gotowane
  • białkowe analogi mięsa czy ryb
  • cukier biały, rafinowany lub płynny
  • syropy
  • soki w duzych opakowaniach – dla przedsiębiorstw
  • przetwory owocowe – owoce suszone (jabłka, gruszki, winogrona, banany, figi, śliwki, morele, brzoskwinie), owoce kandyzowane, lukrowane, w zalewie olejowej lub occie, owoce krystalizowane, skórka cytrusów, dżemy i galaretki, powidła, marmolady, owocowe nadzienia ciastek
  • przetwory warzywne – ziemniaki odwodnione, suszone lub mrożone, suszone lub mrożone białe warzywa, suszone pomidory i warzywa w zalewie olejowej, solance czy occie, kukurydza słodka pakowana próżniowo
  • bezalkoholowe napoje aromatyzowane z sokiem owocowym, glukozowym
  • piwo
  • wina gronowe i musujące oraz likierowe – alkoholowe i bezalkoholowe
  • herbatniki i wyroby cukiernicze z syropem glukozowym
  • ocet fermentacyjny

Z możliwych działań niepożądanych po spożyciu żywności z siarczynami lub siarczanami wystąpić mogą – pokrzywka czy obniżenie ciśnienia tętniczego.