Przepisy

Sos z indyka/kurczaka

Składniki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania

1. Ostrożnie odlewamy z patelni tłuszcz , resztki tłuszczu likwidujemy za pomocą liścia sałaty.
2. Wlewamy bulion i dokładnie mieszamy, by połączył się z resztkami tłuszczu z patelni. Ustawiamy na średnim ogniu.
3. Mąkę łączymy z zimną wodą, dołączamy płyn i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia bez przerwy mieszając, gotujemy przez 3 minuty.

*Jeśli przed przystąpieniem do przygotowania sosu usuniemy z patelni nadmiar tłuszczu, potrawa będzie mniej kaloryczna.

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 10 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 10

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *