Składniki
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/4 łyżeczki przyprawy do drobiu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania
1. Ostrożnie odlewamy z patelni tłuszcz , resztki tłuszczu likwidujemy za pomocą liścia sałaty.
2. Wlewamy bulion i dokładnie mieszamy, by połączył się z resztkami tłuszczu z patelni. Ustawiamy na średnim ogniu.
3. Mąkę łączymy z zimną wodą, dołączamy płyn i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia bez przerwy mieszając, gotujemy przez 3 minuty.
*Jeśli przed przystąpieniem do przygotowania sosu usuniemy z patelni nadmiar tłuszczu, potrawa będzie mniej kaloryczna.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 10 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 10