LEKI Rodzaje alergii i Uczulenia
Salicylany – nie tylko w aspirynie

By mieć pewność, że jest się uczulonym właśnie na nie powinno się wykonać testy skórne, wziewne czy donosowe. Odczulanie w tym przypadku rzadko kiedy bywa skuteczne, a leczenie wyklucza podawanie leków.
Choć sam kwas salicylowy ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe u wielu osób powoduje jednak efekty niepożądane – jak:
- ataki astmy, napady kaszlu i duszności
- różne alergie skórne
- katar sienny
- obrzęk naczynioruchowy (twarzy, kończyn i okolic stawów)
- wstrząs anafilaktyczny.
Warto czytać ulotki
Warto przeczytać ulotkę, zanim sięgniemy po – pozornie – nieszkodliwy lek czy maść reklamowane w telewizji. Salicylany znajdziemy w:
- Acard,
- Alka-Prim,
- Alka-Seltzer,
- Aspimag,
- Aspiryn,
- Calcipiryna,
- Etopiryna,
- Neopyrin,
- Polopiryna,
- tabletki przeciw grypie,
- Thomapyrin,
- Upsarin C,
- Pabialgin,
- Pyramidonum,
- Veramid,
- Arthrotek,
- Naklofen,
- Venożel,
- Veral,
- Voltaren,
- Fenoprofen,
- Ibuprofen,
- Ibufen,
- Ibuprom,
- Nurofen,
- Metindol,
- Fastum,
- Febrofen,
- Ketonal,
- Ketoprofen,
- Profenid,
- Naproxen,
- Pyralginum,
- Butapirazol,
- Piroxicam,
- Sudaclin,
- Tolectin.
Gdzie jeszcze kryją sie salicylany?
- większość ziół – w mięcie, bazylii i oregano, rozmarynie, tymianku, koprze, estragonie, w szałwii, majeranku) i naparów ziołowych np. miętowych, z szałwii
- przyprawy – w nasionach selera i sezamu, kozieradce, cynamonie, anyżu, pieprzu tureckim, kminku, curry w proszku i samej kurkumie, gałce muszkatołowej, musztardzie, papryce
- owoce – w oliwkach, jabłkach, wiśniach, jeżynach, porzeczkach, malinach, rodzynkach i winogronach, nektarynkach, brzoskwiniach i morelach, pomarańczach i mandarynkach, grapefruitach, anasach, śliwkach surowych i suszonych, truskawkach
- warzywa – w ogórkach i pomidorach, słodkiej kukurydzy i słodkich ziemniakach, w endywii, poza zielonymi jak kapusta, brukselka, pory, sałata zielona, groszek, nie ma ich w kiełkach fasoli i selerze
- orzechy – w tym migdały, orzeszki ziemne i brazylijskie, makadamia, pistacjowe, włoskie, kokosy
- kawa
- herbata
- coca-cola
- soki owocowe
- sosach pomidorowych i sosach na ich bazie jak Worcester
- napoje alkoholowe poza wódką, ginem, miodem,
- słodycze jak lukrecja czy cukierki miętowe, marcepan
- produkty zawierające drożdże
- produkty light
- margaryny
- wiele serów topionych
- niektóre gotowe muesli, płatki kukurydziane
- mięso peklowane czy w galarecie
- konserwy
Pozostaje nam zatem dieta mięsno-rybna ze świeżego lub mrożonego, niepuszkowanego mięsa, nabiałowa czy z użyciem ryżu.
Poprzedni artykuł
« Współczesna immunoterapia jest bezpieczna
« Współczesna immunoterapia jest bezpieczna