LEKI Rodzaje alergii i Uczulenia

Salicylany – nie tylko w aspirynie

Alergia na aspirynę

By mieć pewność, że jest się uczulonym właśnie na nie powinno się wykonać testy skórne, wziewne czy donosowe. Odczulanie w tym przypadku rzadko kiedy bywa skuteczne, a leczenie wyklucza podawanie leków.

Choć sam kwas salicylowy ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe u wielu osób powoduje jednak efekty niepożądane – jak:

  • ataki astmy, napady kaszlu i duszności
  • różne alergie skórne
  • katar sienny
  • obrzęk naczynioruchowy (twarzy, kończyn i okolic stawów)
  • wstrząs anafilaktyczny.

Warto czytać ulotki

Warto przeczytać ulotkę, zanim sięgniemy po – pozornie – nieszkodliwy lek czy maść reklamowane w telewizji. Salicylany znajdziemy w:

  • Acard,
  • Alka-Prim,
  • Alka-Seltzer,
  • Aspimag,
  • Aspiryn,
  • Calcipiryna,
  • Etopiryna,
  • Neopyrin,
  • Polopiryna,
  • tabletki przeciw grypie,
  • Thomapyrin,
  • Upsarin C,
  • Pabialgin,
  • Pyramidonum,
  • Veramid,
  • Arthrotek,
  • Naklofen,
  • Venożel,
  • Veral,
  • Voltaren,
  • Fenoprofen,
  • Ibuprofen,
  • Ibufen,
  • Ibuprom,
  • Nurofen,
  • Metindol,
  • Fastum,
  • Febrofen,
  • Ketonal,
  • Ketoprofen,
  • Profenid,
  • Naproxen,
  • Pyralginum,
  • Butapirazol,
  • Piroxicam,
  • Sudaclin,
  • Tolectin.

Gdzie jeszcze kryją sie salicylany?

  • większość ziół – w mięcie, bazylii i oregano, rozmarynie, tymianku, koprze, estragonie, w szałwii, majeranku) i naparów ziołowych np. miętowych, z szałwii
  • przyprawy – w nasionach selera i sezamu, kozieradce, cynamonie, anyżu, pieprzu tureckim, kminku, curry w proszku i samej kurkumie, gałce muszkatołowej, musztardzie, papryce
  • owoce – w oliwkach, jabłkach, wiśniach, jeżynach, porzeczkach, malinach, rodzynkach i winogronach, nektarynkach, brzoskwiniach i morelach, pomarańczach i mandarynkach, grapefruitach, anasach, śliwkach surowych i suszonych, truskawkach
  • warzywa – w ogórkach i pomidorach, słodkiej kukurydzy i słodkich ziemniakach, w endywii, poza zielonymi jak kapusta, brukselka, pory, sałata zielona, groszek, nie ma ich w kiełkach fasoli i selerze
  • orzechy – w tym migdały, orzeszki ziemne i brazylijskie, makadamia, pistacjowe, włoskie, kokosy
  • kawa
  • herbata
  • coca-cola
  • soki owocowe
  • sosach pomidorowych i sosach na ich bazie jak Worcester
  • napoje alkoholowe poza wódką, ginem, miodem,
  • słodycze jak lukrecja czy cukierki miętowe, marcepan
  • produkty zawierające drożdże
  • produkty light
  • margaryny
  • wiele serów topionych
  • niektóre gotowe muesli, płatki kukurydziane
  • mięso peklowane czy w galarecie
  • konserwy

Pozostaje nam zatem dieta mięsno-rybna ze świeżego lub mrożonego, niepuszkowanego mięsa, nabiałowa czy z użyciem ryżu.