Alergia na aspirynę

Gdzie jeszcze kryją sie salicylany?

  • większość ziół – w mięcie, bazylii i oregano, rozmarynie, tymianku, koprze, estragonie, w szałwii, majeranku) i naparów ziołowych np. miętowych, z szałwii
  • przyprawy – w nasionach selera i sezamu, kozieradce, cynamonie, anyżu, pieprzu tureckim, kminku, curry w proszku i samej kurkumie, gałce muszkatołowej, musztardzie, papryce
  • owoce – w oliwkach, jabłkach, wiśniach, jeżynach, porzeczkach, malinach, rodzynkach i winogronach, nektarynkach, brzoskwiniach i morelach, pomarańczach i mandarynkach, grapefruitach, anasach, śliwkach surowych i suszonych, truskawkach
  • warzywa – w ogórkach i pomidorach, słodkiej kukurydzy i słodkich ziemniakach, w endywii, poza zielonymi jak kapusta, brukselka, pory, sałata zielona, groszek, nie ma ich w kiełkach fasoli i selerze
  • orzechy – w tym migdały, orzeszki ziemne i brazylijskie, makadamia, pistacjowe, włoskie, kokosy
  • kawa
  • herbata
  • coca-cola
  • soki owocowe
  • sosach pomidorowych i sosach na ich bazie jak Worcester
  • napoje alkoholowe poza wódką, ginem, miodem,
  • słodycze jak lukrecja czy cukierki miętowe, marcepan
  • produkty zawierające drożdże
  • produkty light
  • margaryny
  • wiele serów topionych
  • niektóre gotowe muesli, płatki kukurydziane
  • mięso peklowane czy w galarecie
  • konserwy

Pozostaje nam zatem dieta mięsno-rybna ze świeżego lub mrożonego, niepuszkowanego mięsa, nabiałowa czy z użyciem ryżu.