Alergie pokarmowe RYBY I OWOCE MORZA
Ryby – co musisz wiedzieć o alergii na rybie mięso

Gdy po spożyciu ryb doznajesz objawów typowych dla alergii pokarmowych może to oznaczać, że jesteś uczulony na białka zawarte w ich mięsie. Czasem możesz doświadczyć reakcji alergicznych, nawet gdy nie jesteś alergikiem na ryby.
Jest to możliwe, ponieważ niektóre z nich mają zdolność wyrzutu endogennej histaminy do swoich ciał. Wtedy masz do czynienia z reakcją pseudoalergiczną lub toksyczną*, a dokładne rozpoznanie dolegliwości powinien przeprowadzić lekarz alergolog. Nie ma natomiast znaczenia czy zjesz sushi czy usmażony filet z mintaja – alergeny rybie są *termostabilne – temperatura nie zmienia ich działania.
Rozpoznanie
Najczęściej wykonuje się testy skórne typu prick i nawet, jeśli wykazują uczulenie na jeden gatunek mięsa rybiego, to lekarz raczej odradzi spożywanie innych jego rodzajów.
Całkowitą pewność wyniku daje natomiast metoda RAST. Będzie to uzasadnione działanie profilaktyczne, ponieważ taka alergia często wchodzi w krzyżowe reakcje z innymi gatunkami ryb, ale nie ze skorupiakami czy mięczakami.
U 50% uczulonych reakcje alergiczne wywołują wszystkie gatunki ryb, u pozostałej połowy – jeden gatunek. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie alergię na ryby, a zależy Ci na urozmaicaniu swojej diety w mięso konkretnego gatunku, możesz zgłosić się do alergologa z prośbą o próby testowe na uczulenie na inne gatunki.
Objawowo może dochodzić do –
- zaburzeń oddechowych,
- zaburzeń w przewodzie pokarmowym
- zmian skórnych
- a także z uwagi na siłę alergenów rybich – nawet do wstrząsów anafilaktycznych.
Nie mogą dziwić zatem nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, pokrzywki, świąd na skórze ani
- duszności,
- nieżyt spojówek lub nosa
- ucisk w klatce piersiowej.
Jak się zachowywać?
Na pewno trzeba unikać kontaktu z rybim mięsem, co oznacza nie tylko dietę eliminacyjną. Powinieneś też dbać o to, by np. dokładnie sprawdzać menu, często do przystawek dodawane są ryby. Stołowanie się w restauracjach, w których podaje się także ryby również nie jest dobrym pomysłem, gdyż w kuchni Twoja potrawa mogła mieć styczność z białkami ryb.
Alternatywy
Pamiętaj też, że składniki odżywcze, których dostarczałyby Ci ryby musisz dostarczyć swojemu organizmowi w inny sposób. Spożywaj białka w mięsie zwierzęcym, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Składniki te możesz znaleźć w serach, jajach, oliwie z oliwek czy otrębach ze zbóż.
Jeśli chodzi o leki lub ewentualne włączanie innych gatunków ryb do jadłospisu – nie może obejść się bez konsultacji z alergologiem.
« Maść cholesterolowa dla alergików