Rodzaje alergii pokarmowych

Naturalne alergeny

Alergeny naturalne to takie, które występują w żywności. Są to przede wszystkim białka zwierzęce i roślinne. Wśród alergenów naturalnych należy wyróżnić:

  • pokarmy spożywcze, które zawierają histaminę (np. wołowina, cielęcina, łosoś, tuńczyk, kiszona kapusta, pomidory),
  • pokarmy spożywcze, które mogą spowodować uwolnienie histaminy (np. pomidory, kakao, jaja, ryby, czekolada),
  • produkty spożywcze, które zawierają aminy biogenne (np. owoce, warzywa, różne używki),
  • produkty spożywcze, które zawierają naturalny kwas salicylowy (np. pomidory, orzeszki ziemne).

Rodzaje alergii pokarmowych

Sztuczne alergeny

Alergeny sztuczne występują w dodatkach do żywności i są to:

  • konserwanty,
  • barwniki,
  • przeciwutleniacze,
  • emulgatory,
  • środki zagęszczające.

W literaturze można znaleźć różne opinie na temat alergii pokarmowej. Pomimo nazewnictwa (alergia czy nietolerancja) wiele osób nie może spożywać pewnych produktów, gdyż może to spowodować nawet zagrożenie ich życia. A jeśli ktoś z nas nie ma takich problemów, to apeluję o zrozumienia osób zmagających się z takimi problemami.

Sabina Sosnowska