makowiec

Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań przygotowanych z dodatkiem maku. Jednym z nich jest znane ciasto – makowiec. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie pysznego wypieku.

Wigilijna tradycja

Makowiec jest tradycyjnym ciastem z makiem, które zwykle przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Według staropolskich wierzeń, mak zjedzony w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście. Dawniej panny tarły mak na święta, co miało zapewnić im rychłe wyjście za mąż. Mak jest również związany z tradycją chrześcijańską, gdzie symbolizuje urodzaj, płodność i spokojny sen. Makowiec przygotowywany na świąteczny stół zwykle występuje w formie rolady, co nie oznacza, że nie możemy trochę poeksperymentować z przepisami.

Świąteczny makowiec

Składniki:
800 g maki pszennej
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżeczka soli
400 g suchego maku
50 g masła
4 białka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
100 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i do letniego dodajemy drożdże oraz 2 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy zaczyn. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę i zaczyn. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mak płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą na około 3 cm. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut a następnie odcedzamy. Wystudzony mak mielimy dwa razy. Dodajemy do niego rodzynki, cukier, miód i skórkę z pomarańczy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą makową. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, nakładamy masę makową i zawijamy. Układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Makowiec pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto możemy polać lukrem.