NAJNOWSZE Żywność

Przepisy na makowiec

makowiec

Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań przygotowanych z dodatkiem maku. Jednym z nich jest znane ciasto – makowiec. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie pysznego wypieku.

Wigilijna tradycja

Makowiec jest tradycyjnym ciastem z makiem, które zwykle przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Według staropolskich wierzeń, mak zjedzony w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście. Dawniej panny tarły mak na święta, co miało zapewnić im rychłe wyjście za mąż. Mak jest również związany z tradycją chrześcijańską, gdzie symbolizuje urodzaj, płodność i spokojny sen. Makowiec przygotowywany na świąteczny stół zwykle występuje w formie rolady, co nie oznacza, że nie możemy trochę poeksperymentować z przepisami.

Świąteczny makowiec

Składniki:
800 g maki pszennej
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżeczka soli
400 g suchego maku
50 g masła
4 białka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
100 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i do letniego dodajemy drożdże oraz 2 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy zaczyn. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę i zaczyn. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mak płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą na około 3 cm. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut a następnie odcedzamy. Wystudzony mak mielimy dwa razy. Dodajemy do niego rodzynki, cukier, miód i skórkę z pomarańczy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą makową. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, nakładamy masę makową i zawijamy. Układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Makowiec pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto możemy polać lukrem.

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:
350 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
250 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
400 g maku
100 g masła
50 g mąki
5 jajek
1,3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
aromat migdałowy
bakalie (według uznania)
szczypta soli
4 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy zimne masło oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, owijamy folia i chowamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, Jedną wałkujemy i kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugi kawałek ciasta chowamy do lodówki. Mak zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy mak i mielimy trzykrotnie. Żółtka oddzielamy od białek i i miksujemy z cukrem. Dodajemy po łyżce maku, masło, kakao, mąkę i aromat migdałowy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Łączymy pianę z masą makową i dodajemy bakalie. Podpieczony blat oprószamy kaszą manną. Wykładamy na niego masę. Wierzch oprószamy kaszą i rozwałkowane ciasto układamy na masie. Makowiec pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony i wystudzony makowiec możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Makowiec z kruszonką

ciasto

Składniki:
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
60 g cukru
szczypta soli
2 łyżki wody
Masa:
300 g zmielonego maku
250 ml wody
250 ml słodkiej śmietany
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
szczypta soli

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Owijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy dno i boki ciastem. Zmielony mak przekładamy do rondelka, dodajemy resztę składników i podgrzewamy, mieszając. Po ostygnięciu, przekładamy masę do tortownicy. Kruszonkę przygotowujemy zagniatając składniki. Rozkładamy ją na wierzchu ciasta. Makowic pieczemy około godziny, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0