Składniki

  • 12 dużych przegrzebków bez korali
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 15g masła
  • cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki chilli w proszku,pieprzu lub papryki
  • 200g czerwonej soczewicy
  • litr wody lub bulionu
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżku śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • bezsmakowy olej roślinny
  • łyżeczka czerwonej papryki chilli(drobno posiekanej)
  • kilka szparagów

Opis wykonania

Przepis: bez jajek, glutenu i orzechów
1.Osuszyć pogrzebki recznikiem kuchennym.
2.Roztopić masło w rondlu i smażyć cebulę, czosnek oraz imbir 2 minuty ciągle mieszając aż zmiękną.Dodać kminek,kolendrę, chilli, pieprz, paprykę i smażyć minutę.
3.Dodać soczewicę i wodę lub bulion. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na wolnym ogniu 25 minut aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia do serwowania i trzymać w cieple.
4.Nagrzać grill do średniej temperatury.
5.Pokroić przegrzebki w poprzek na 2 lub 3 plastry, w zależności od wielkości i posmarować olejem.
6.Grillować przegrzebki po 30 sekund z każdej strony.
7. Przybrać sparzonymi szparagami