Produkty spożywcze bez glutenu

Przykładowe produkty, które są dozwolone w chorobie trzewnej (czyli celiakii)

• kawa naturalna,
• kakao naturalne,
• herbata, jednak nie każda,
• mleko,
• przetwory mleczne, ale nie wszystkie,
• jaja,
• mięso,
• tłuszcze,
• dobre jakościowo, szlachetne wędliny, ale nie wszystkie,
• ryż (także mąka ryżowa, płatki ryżowe, kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe),
• mąka kukurydziana (także płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane),
• mączka ziemniaczana,
• kasza gryczana,
• kasza jaglana,Produkty spożywcze bez glutenu

• soja,

• tapioka (produkt skrobiowy otrzymany z manioku czyli z brazylijskiej rośliny),
• sorgo,
• owoce,
• warzywa,
• cukier,
• miód,
• wszelkie produkty opisane słownie „produkt bezglutenowy”,
• wszystkie produkty otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten: makaron bezglutenowy, pieczywo bezglutenowe, ciastka bezglutenowe, ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem).

Osoby cierpiące na celiakię po pewnym czasie wyrabiają u siebie nawyk sprawdzania na etykietach produktów – czy w ich składach nie ma glutenu. Trudność sprawiać może także gotowanie, ale dziś na rynku można kupić już książki kucharskie z przepisami stworzonymi specjalnie dla osób chorych na celiakię.

Sabina Sosnowska