Alergie pokarmowe GLUTEN

Produkty spożywcze bez glutenu

Produkty spożywcze bez glutenu

Krótka charakterystyka glutenu

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Występuje w ziarnach zbóż: jęczmienia, pszenicy i żyta, choć niektórzy autorzy twierdzą, iż gluten nie występuje w ziarnie, a tworzy się dopiero po dodaniu wody do mąki (wyprodukowanej z wyżej wymienionych zbóż) i wyrobieniu ciasta.

Nietolerancja glutenu

U 1% populacji występuje nietolerancja glutenu. Choroba ta charakteryzuje się wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciw glutenowi, co powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Konsekwencją tego są występujące zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego. Schorzenie to nazywane jest celiakią.

Produkty spożywcze bez glutenu

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – jak sama nazwa wskazuje – jest specjalną dietą stosowaną w leczeniu, a także w profilaktyce celiakii i polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów, które zawierają gluten (czyli tych, które posiadają w swoim składzie naturalne bądź przetworzone zboża – pszenicę, żyto, jęczmień). W Polsce osoby chore na celiakię nie mogą spożywać także produktów, w skład których wchodzi owies.

Produkty bez glutenu

Chorzy na celiakię muszą stosować specjalną dietę, jednakże istnieją różne produkty, które są dozwolone. W końcu muszą się czymś odżywiać.

Przykładowe produkty, które są dozwolone w chorobie trzewnej (czyli celiakii)

• kawa naturalna,
• kakao naturalne,
• herbata, jednak nie każda,
• mleko,
• przetwory mleczne, ale nie wszystkie,
• jaja,
• mięso,
• tłuszcze,
• dobre jakościowo, szlachetne wędliny, ale nie wszystkie,
• ryż (także mąka ryżowa, płatki ryżowe, kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe),
• mąka kukurydziana (także płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane),
• mączka ziemniaczana,
• kasza gryczana,
• kasza jaglana,Produkty spożywcze bez glutenu

• soja,

• tapioka (produkt skrobiowy otrzymany z manioku czyli z brazylijskiej rośliny),
• sorgo,
• owoce,
• warzywa,
• cukier,
• miód,
• wszelkie produkty opisane słownie „produkt bezglutenowy”,
• wszystkie produkty otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten: makaron bezglutenowy, pieczywo bezglutenowe, ciastka bezglutenowe, ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem).

Osoby cierpiące na celiakię po pewnym czasie wyrabiają u siebie nawyk sprawdzania na etykietach produktów – czy w ich składach nie ma glutenu. Trudność sprawiać może także gotowanie, ale dziś na rynku można kupić już książki kucharskie z przepisami stworzonymi specjalnie dla osób chorych na celiakię.

Sabina Sosnowska