Przepisy

Placuszki z soczewicy i okry

Składniki

Składniki

  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego plus olej do smażenia
  • 1/2 pokrojonej bulwy kopru włoskiego (ok. 125 g)
  • 50 g obranego i pokrojonego selera
  • 4 okry (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
  • 1 pokrojona marchewka
  • 250 g brązowej soczewicy
  • 450 ml wody
  • 4 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry bez dodatku pszenicy
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

Opis wykonania

na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać koper włoski, selera, okrę i marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu, aż zrobią się miękkie.

Dodać soczewicy i wody. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, nie doprowadzając do wrzenia, przez około godzinę, do momentu gdy soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn.

Dodać połowę mąki, imbir, mieloną kolendrę, kmin rzymski, curry i posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Przełożyć wszystko na talerz i poczekać, aż trochę przestygnie. Podzielić masę na 18 części i z każdej z nich uformować placuszek grubości 1 cm. Obtoczyć je w pozostałej mące. Rozgrzać trochę oleju na patelni i smażyć placuszki, aż będą chrupiące i zrobią się złoto-brązowe.

Podawaj je na ryżu, polane chutneyem z mango lub sosem pomidorowym i odrobiną Tabasco.

Do podania:
* gotowany biały ryż
* chutney z mango (ostry sos z miąższu mango z chili)
* sos pomidorowy.

Dodatkowe informacje

Opis wykonania

na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać koper włoski, selera, okrę i marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu, aż zrobią się miękkie.

Dodać soczewicy i wody. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, nie doprowadzając do wrzenia, przez około godzinę, do momentu gdy soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn.

Dodać połowę mąki, imbir, mieloną kolendrę, kmin rzymski, curry i posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Przełożyć wszystko na talerz i poczekać, aż trochę przestygnie. Podzielić masę na 18 części i z każdej z nich uformować placuszek grubości 1 cm. Obtoczyć je w pozostałej mące. Rozgrzać trochę oleju na patelni i smażyć placuszki, aż będą chrupiące i zrobią się złoto-brązowe.

Podawaj je na ryżu, polane chutneyem z mango lub sosem pomidorowym i odrobiną Tabasco.

Do podania:
* gotowany biały ryż
* chutney z mango (ostry sos z miąższu mango z chili)
* sos pomidorowy.

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *