Składniki
Składniki
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego plus olej do smażenia
- 1/2 pokrojonej bulwy kopru włoskiego (ok. 125 g)
- 50 g obranego i pokrojonego selera
- 4 okry (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
- 1 pokrojona marchewka
- 250 g brązowej soczewicy
- 450 ml wody
- 4 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry bez dodatku pszenicy
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Opis wykonania
na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać koper włoski, selera, okrę i marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu, aż zrobią się miękkie.
Dodać soczewicy i wody. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, nie doprowadzając do wrzenia, przez około godzinę, do momentu gdy soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Dodać połowę mąki, imbir, mieloną kolendrę, kmin rzymski, curry i posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przełożyć wszystko na talerz i poczekać, aż trochę przestygnie. Podzielić masę na 18 części i z każdej z nich uformować placuszek grubości 1 cm. Obtoczyć je w pozostałej mące. Rozgrzać trochę oleju na patelni i smażyć placuszki, aż będą chrupiące i zrobią się złoto-brązowe.
Podawaj je na ryżu, polane chutneyem z mango lub sosem pomidorowym i odrobiną Tabasco.
Do podania:
* gotowany biały ryż
* chutney z mango (ostry sos z miąższu mango z chili)
* sos pomidorowy.
Dodatkowe informacje
Opis wykonania
na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać koper włoski, selera, okrę i marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu, aż zrobią się miękkie.
Dodać soczewicy i wody. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, nie doprowadzając do wrzenia, przez około godzinę, do momentu gdy soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Dodać połowę mąki, imbir, mieloną kolendrę, kmin rzymski, curry i posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przełożyć wszystko na talerz i poczekać, aż trochę przestygnie. Podzielić masę na 18 części i z każdej z nich uformować placuszek grubości 1 cm. Obtoczyć je w pozostałej mące. Rozgrzać trochę oleju na patelni i smażyć placuszki, aż będą chrupiące i zrobią się złoto-brązowe.
Podawaj je na ryżu, polane chutneyem z mango lub sosem pomidorowym i odrobiną Tabasco.
Do podania:
* gotowany biały ryż
* chutney z mango (ostry sos z miąższu mango z chili)
* sos pomidorowy.