Obiad Przepisy

Pasztet z cukinii

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 35 dag szpinaku
  • 20 dag cebuli
  • 4 jajka
  • szklanka tartej bułki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 10 dag zmielonych migdałków
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • ewentualnie łyżka siekanej mięty

Opis wykonania

1. Cukinię obierz i przekrój w plasterki, cebulę posiekaj, szpinak opłucz i osącz.

2. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj cukinię i znów podsmaż. Ostudź. Dodaj jajka i migdały, bułkę tartą, sól, pieprz, imbir i ewentualnie miętę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę tartej bułki.

3. Szpinak lekko posiekaj, podsmaż na maśle, starając się jak najbardziej go odparować, dodaj sól i czosnek przeciśnięty przez praskę, starty ser i wymieszaj.

4. Posmaruj masłem 2 wąskie formy, połóż 1 warstwę cukinii, na niej warstwę szpinaku i znów cukinię. Wygładź wierzch. Nakryj foremki folią aluminiową i wstaw do większej brytfanny z wodą. Zapiekaj w piekarniku 1,5 h w temperaturze 180 stopni C.

5. Pasztet wstaw po ostudzeniu na dobę do lodówki. Możesz go pokroić nożem dopiero następnego dnia.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *