Składniki

  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • łyżeczka masła

Opis wykonania

1. Oddziel białka od żółtek.
2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę .Pod koniec kiedy pijana jest już sztywna,dodaj cukier i dalej ubijaj.
3. Do pijany dodaj żółtka oraz mąkę i starannie, choć delikatnie wymieszaj.
4. Na patelni o możliwie grubym dnie rozgrzej masło,wyłóż na nia puszystą masę i pod przykryciem smaż na niezbyt silnym ogniu, aby nie przypalić spodu,. Kiedy brzegi omletu są widoczny sposób usmażone, co świadczy o tym,że i spód jest zrumieniony,przewróć omlet na 2 stronę i dosmaż.
5. Przełóż omlet na talerz i podaj z niskocukrowym dżemem,ze świeżymi owocami lub jogurtem oraz z kromką tostu.

Smacznego!!!