Alergie pokarmowe GLUTEN NAJNOWSZE

Nietolerancja glutenu- problem wykreowany przez media?

alergia-na-gluten

Dieta jest niczym innym jak sposobem odżywiania. Od paru lat w Polsce szczególnie modna stała się dieta bezglutenowa.  Czy nietolerancja glutenu rzeczywiście jest tak powszechnym problemem?

Nietolerancja glutenu

Gluten jest białkiem roślinnym zawartym głównie w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto, orkisz czy owies. Jego nietolerancja może mieć poważne skutki dla naszego zdrowia. Mowa tu o celiakii, inaczej chorobie trzewnej, która charakteryzuje się zanikiem kosmków jelitowych, a w efekcie uszkodzeniem jelita cienkiego. Osoby chore nie powinny spożywać glutenu wcale gdyż jest to choroba immunologiczna, na którą choruje się całe życie.

Jej objawy to:

  • zaburzenia trawienia pokarmów
    •    niedokrwistość
    •    niedożywienie
    •    zespół przewlekłego zmęczenia
    •    ból kości i stawów
    •    zapalenia błony śluzowej jamy ustnej
    •    wysypki skórne
    •    zaburzenia płodności

produkty-bezglutenowe

Dawniej o tej chorobie wiedziała zaledwie garstka osób-głównie chorzy, ich rodziny oraz specjaliści i lekarze. Dziś choroba stała się znana głównie za sprawą mediów, które szeroko promują dietę nie zawierającą glutenu. Pojawiły się także rzesze osób, które mają na gluten alergię. Osoba taka powinna znacznie ograniczyć spożywanie produktów zawierających gluten, jednak jego po zregenerowaniu śluzówki jelitowej można go na nowo wprowadzić do diety.

Alergia na gluten- wymysł spowodowany modą?

Nie da się ukryć, że odkąd producenci pokarmów bezglutenowych weszli na rynek, coraz modniejsze stało się wyeliminowanie go z diety. Jak grzyby po deszczu, zaczęły się mnożyć sklepy ze zdrową żywnością, które w swojej ofercie mają praktycznie wszystko – od bezglutenowej mąki, przez makarony, słodycze, napoje, a na produktach przetworzonych kończąc. Coraz więcej osób stwierdzając u siebie alergię na gluten udaje się do takich właśnie sklepów. O diecie zaczęły powstawać książki, a rynek bogacił się na niewiedzy obywateli. Osoby, które wdrożyły nową, modną dietę bardzo sobie ją zachwalały. Część z nich także schudła, co zachęciło kolejne osoby do odstawienia glutenu. W programach śniadaniowych coraz częściej pojawiała się ta tematyka oraz zamienniki dla alergików. Dało to bardzo duże pole do popisu producentom jedzenia. Trzeba dodać, że ceny takich produktów są kilku, a nawet kilkunastokrotnie większe niż towary zawierające ten składnik. Nowy sposób odżywiania zyskał zarówno zwolenników jak i przeciwników. Dlatego najlepiej zrobimy jeśli sprawdzimy czy gluten nam szkodzi zamiast z góry podążać ślepo za nowymi trendami żywieniowymi.

Silvana Ablass

Fakty i mity o glutenie

Dieta bezglutenowa od paru lat jest tematem sporów jej przeciwników i zwolenników. Oto fakty, które mogą nas przekonać do spożywania lub wyeliminowania go z diety:

  1. Gluten jest potrzebny naszemu organizmowi.

Mit. Gluten nie posiada wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Dlatego wcale nie musimy go przyjmować. Jeśli jednak czujemy się dobrze, nie ma sensu eliminować go z naszego menu  na siłę.

  1. Eliminacja glutenu pomaga schudnąć.

I tak i nie. Jeśli zrezygnujemy ze słodyczy, makaronów czy białego pieczywa- nie będzie zaskoczeniem, że nasza waga pójdzie w dół. A jeśli dorzucimy do tego aktywność fizyczną i świadome wybieranie spożywanych produktów- lepsze samopoczucie i zdrowszy orgaznizm gwarantowane. Jeśli jednak nasza dieta bezglutenowa będzie się opierała na produktach wysoko przetworzonych i pozbawionych glutenu słodyczach, nikłe są szanse na spadek wagi gdyż w takich produktach brak glutenu jest zastępowany ulepszaczami nadającymi odpowiednią konsystencje produktu.

gluten

  1. Wszystkie produkty bezglutenowe są zdrowe.

Mit. W sklepie z bezglutenową żywnością nie brakuje produktów wysoko przetworzonych. Możemy tam znaleźć produkty w proszku czy słodycze. Pozbawione glutenu mają dodatkowe produkty chemiczne, które nie są dobre dla naszego zdrowia. Zatem nie każdy produkt pozbawiony glutenu jest zdrowy.

  1. Dieta bezglutenowa jest lepsza niż ta zawierająca gluten.

Mit. Od nas samych zależy jakie produkty wybieramy. Jeśli mamy zbilansowaną dietę i uprawiamy jakiś sport, nie ma znaczenia czy w naszym menu jest gluten czy nie.

Tak naprawdę nie można jednoznacznie stwierdzić czy dieta bezglutenowa jest dla nas lepsza niż zwykła. Możemy spróbować wyeliminować gluten i sprawdzić jak się wówczas czujemy zanim podejmiemy ostateczną decyzję. Najważniejsze jednak to dbać o swoje zdrowie każdego dnia i nie podążać ślepo za modą na diety, tylko wsłuchać się w potrzeby naszego organizmu i wybrać dla niego to czego potrzebuje.

Silvana Ablass