zupa

Przygotowanie:

Przygotuj warzywa na bulion: obierz  i wrzuć do dużego garnka wraz z suszonymi grzybami.

Na rozgrzanej patelni praż przez minutę ząbki czosnku, następnie dodaj do nich liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i praż dodatkowe pół minuty. Po tym czasie wrzuć zawartość patelni do garnka z warzywami. Następnie wlej wodę, dopraw solą i gotuj pod przykryciem przez 1,5-2 godzin.

W tym czasie przygotuj ziemniaczki. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, włóż obrane i pokrojone ziemniaki do miski. Dolej odrobinę oleju i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie natrzyj ziemniaczki. Gdy rozprowadzisz marynatę, ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Piecz przez około 25-35 minut.

Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito. Wyłów marchewkę i pokrój w plastereczki. Idealnie sprawdzą się do podania żurku.

Tak odsączony bulion wlej ponownie do garnka i stopniowo dodawaj żur, uważając by zupa nie była za kwaśna. Następnie dodaj chrzan oraz majeranek, dopraw do smaku. Podawaj z pieczonymi zmienniczkami, marchewką oraz opcjonalnie z chlebkiem.

Zakwas przygotowanie:

3 łyżki mąki żytniej typ 2000 zalej  ciepłą wodą (3/4 litra) dodaj pokrojone 3 ząbki czosnku i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni na 3-4 dni.

 Bez jaj! To pasztet!

Ciężko sobie wyobrazić przygotowanie pasztetu bez użycia jaj : bo co utrzyma całość w ryzach? A jednak! Pyszny, wegański pasztet, w dodatku kremowy i niesypki.

Skład:

soja1,5 szkl. czerwonej soczewicy

3 marchewki

kawałek selera korzeniowego

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

300-400 g obranej dyni

1 cebula

4 ząbki czosnku (+2)

1-2 łyżeczki curry

kilka gałązek tymianku

pieprz kolorowy (2 łyżeczki) utarty z kardamonem(2-3 ziarenka)

kawałek tartego imbiru (ok. 2-3 cm.)

sos sojowy

2-3 łyżki oliwy

 1 szkl. otrębów owsianych mielonych

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę  na małym ogniu w 2-3 szklankach wody przez 30 min. Chwilkę przed końcem dodaj ziele angielskie. Startą marchewkę i seler ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 min.

Pokrój dynię w kostkę a następnie smaż na małym ogniu na oliwie, wraz z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. Gdy dynia zmięknie , dodaj do niej starty imbir i przypraw ostrożnie sosem sojowym.

Ugotowaną soczewicę, odcedzone warzywa  i dynię, łączymi i  blendujemy na prawie gładką masę. Następnie przyprawiamy utartym w moździerzu kolorowym pieprzem z oraz imbirem. Na koniec dodajemy kilka gałązek tymianku i 2 zgniecione ząbki czosnku, by dodatkowo podbić smak.

Tak przygotowaną masę wymieszaj, następnie natłuść przygotowaną keksówkę i posyp ją równomiernie mielonymi otrębami.  Wypełnij keksówkę masą.

Pasztet piecz przez około 45 minut w temperaturze 18-200 stopni.

Całą masę mieszamy, natłuszczamy formę keksówkę, obsypujemy ją mielonymi otrębami i wypełniamy masą.