naturalne antybiotyki

W pierwszych dniach listopada powiało chłodem, a przed nami zima. Wraz ze zmieniającą się aurą, warto zadbać o swoją odporność. Pomogą w tym naturalne antybiotyki z twojego domu. Sprawdź, jakie znane produkty dostarczą ci solidnej dawki zdrowia!

Antybiotyk z twojej kuchni

Antybiotyki kojarzą się nam z farmaceutykami, po które sięgamy, gdy nastąpi taka konieczność. Dostępne są tylko na receptę, a lekarze nie tak chętnie je przepisują. To zwykle substancje, które mają pomóc w skutecznej walce z danym wirusem. Zwykle przy przeziębieniu czy nawet grypie, możemy obejść się bez antybiotyków, przynajmniej tych aptecznych. Równie skuteczne, a przede wszystkim zdrowsze dla naszej wątroby okazują się naturalne antybiotyki. Znamy je, być może nawet codziennie wykorzystujemy w naszej kuchni. To produkty zdrowe, bezpieczne, tanie i łatwo dostępne. Dlaczego warto sięgnąć po nie jesienią?

Cytrusy

Owoce cytrusowe są znane z zawartości witaminy C, a jak wiemy to cenna substancja, która zalecana jest nie tylko w okresie zwiększonej zachorowalności. Witamina C może szybciej przywrócić nas do zdrowia. Nie musimy codziennie łykać tabletek. Wystarczy, że w naszej diecie znajdą się cytrusy. Szklanka soku z pomarańczy i cytryn jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Cytrusy najlepiej spożywać cały rok, ale jesienią przydadzą nam się szczególnie. Oprócz nich możemy sięgnąć po natkę pietruszki, która także jest źródłem witaminy C. Dodawajmy ją do koktajli, kanapek, zup czy innych dań. Wzbogaci ich smak i wpłynie na odporność organizmu, która jest ważna przy szerokim problemie, znanym pod hasłem alergie.

Miód

Z kwaśnego przechodzimy na coś słodkiego, czyli to, co misie lubią najbardziej, a Puchatek zwłaszcza. Chodzi o miód i jego niezwykle cenne właściwości, Udowodniono, że miód świetnie radzi sobie w walce z bakteriami. Dlatego zaleca się spożywanie miodu w porze jesiennej. Miód hamuje rozwój wielu drobnoustrojów, więc nie pozostaje nic innego, jak delektować się jego smakiem, korzystając przy okazji z ochrony zdrowia.

Czosnek

antybiotykNa koniec przyszła kolej na uwielbiany lub znienawidzony składnik kuchni. Czosnek króluje w wielu daniach, także kuchni polskiej. Lecz wyróżnia go nie tylko specyficzny smak czy zapach. Czosnek to naturalny antybiotyk w czystej postaci. Profilaktycznie zdecydowanie warto stosować czosnek, choć i w czasie infekcji nie zaszkodzi wprowadzić go do codziennego menu. Dzięki nim zwiększymy odporność, więc tym samym ochronę przed wszelkimi chorobami. Może i czosnek nie jest ulubionym produktem najmłodszym, ale tym starszym jak najbardziej go polecamy.

Naturalne antybiotyki są zdrowsze niż te pochodzące z apteki. Skoro możemy wykorzystać moc natury, jak najbardziej warto to czynić, by nie dać się żadnemu przeziębieniu czy jakiejkolwiek infekcji.