Składniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej lub ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/2 szklanki zastępczego mleka np. sojowego
  • 1/4 szklanki oleju kanola
  • 2 lekko ubite jajka
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Mieszamy razem składniki 1-5 w dużej misce. Dodajemy zastępnik mleka, jajka i olej mieszamy na gładką masę. Wylewamy 1/4 szklanki ciasta na gorącą, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, a brzegi będą wyglądały na usmażone. Naleśnik należy przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.

Uwaga: jeśli użyje się tylko połowę podanej ilości mąki gryczanej, to smak naleśników nie powinien być tak mocny. Naleśniki można uznać za zamiennik chleba. Można je także zamrażać.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 40 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 3

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.