Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki kakao
  • Masa mleczna:
  • 1/2 szklanki mleka (może byc ryżowe, owsiane, sojowe)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny (może byc sojowa)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • Polewa:
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka

Opis wykonania

Ciasto biszkoptowe:

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.

Masa mleczna:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Przełożyć biszkopt kremem.

Polewa:

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce.