Składniki
- 450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 8 posiekanych małych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 5 szklanek posiekanego świeżego szpinaku
- 2 opakowania sera mozzarella
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al’dente, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą by się nam nie posklejał.
2. Na patelni podsmażamy szpinak z czosnkiem i doprawiamy solą do smaku.
3. Zawartość patelni łączymy z makaronem i mieszamy.
4. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokruszonym serem mozzarella i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 40 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4