Składniki

  • 750g agrestu
  • 2 łyżki wody
  • 50g cukru
  • 2 łyżki substytutu jaj wymieszanego z 2 łyżkami wody
  • 300ml substytutu mleka
  • Drobno starta skórka z 1 cytryny
  • Gałązka mięty lub lawendy do dekoracji

Opis wykonania

1.W rondelku wymieszaj wodę, połowę cukru i agrest. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż owoce zmiękną. Wyjmij agrest łyżką cedzakowa. Sok zostaw w garnuszku.
2.Zmiksuj owoce na gładkie puree. Jeżeli to konieczne dodaj resztę cukru. Włóż puree z powrotem do soku i gotuj aż zmniejszy objętość do ok. 175ml. Przestudź i wymieszaj z substytutem jaja. Gotuj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
3.Wymieszaj dokładnie agrestowe puree , substytut mleka i skórkę cytryny.
4.Przełóż do płytkiego pojemnika w zamrażalce na 45minut, następnie zmiksuj wszystko w blenderze lub mikserze przed 1 minutę. Włóż ponownie do zamrażalnika powtórz te czynności jeszcze 2 razy. Upewnij się że lody są dobrze zamrożone. Podawaj je w gałkach ułożonych w szklanych miseczkach, posypane listkami mięty lub lawendy