Składniki
  • 1 żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • po garści rukoli, botwinki, szpinaku, roszponki
  • 1 mała sałata masłowa
  • SOS:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Sposób przygotowania

1. Liście szpinaku, botwinki, roszponki i sałaty najpierw płuczemy, a potem suszymy. Umyte pomidory kroimy na kawałki. Osuszoną paprykę tniemy na paseczki. Obraną cebulę kroimy w talarki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w dużej salaterce.

2. Przygotowujemy sos: ocet balsamiczny ucieramy na gładko z tabasco, miodem i szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wciskamy zmiażdżony w prasce ząbek czosnku. Następnie stale ucieramy widelcem, dodajemy małe porcje oliwy. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą. Sos powinien konsystencją przypominać majonez.

3. Składniki sałatki skrapiamy sosem lekko mieszamy i natychmiast podajemy.

Smacznego!!!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.