Składniki

  • 40 g szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 małego pora
  • 1/4 małego bakłażana
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 małej cukinii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g pasteryzowanych pomidorów
  • sól jodowana
  • grubo mielony pieprz
  • szałwia, tymianek, bazylia, oregano
  • 50 g płatków lasagne ugotowanych wcześniej w osolonej wodzie
  • 50 g tartego sera
  • masło do formy

Opis wykonania

1. Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Warzywa dokładnie umyć . Marchewkę obrać, umyć i przekroić na pół, pokroić w plasterki. Bakłażan umyć, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić, usunąć pestki, miąższ pokroić.

2. Oliwę rozgrzać w garnku. Czosnek i kawałki cebuli poddusić, dodać rozmrożony szpinak i cebulę, całość dusić kilka minut, dodać resztę warzyw, zalać pasteryzowanymi pomidorami, pozostawić kilka minut na ogniu. Masę warzywną mocno przyprawić solą, pieprzem i ziołami.

3. Spód formy do zapiekania wysmarować masłem. Pokryć cienką warstwą masy warzywnej i układać kolejno warstwami płatów makaronowych, tartego sera i masy warzywnej. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa warzywna, którą należy posypać tartym serem. Lasagne piec w piekarniku na środkowym ruszcie w temperaturze 180- 20 0 stopni C przez ok. 30 minut.

Smacznego!