Składniki
  • mąka z prosa
  • mąka orkiszowa
  • margaryna
  • kardamon
  • imbir
  • cynamon
  • lukrecja
  • ocet jabłkowy
Sposób przygotowania

Zmieszać po pół kg mąki z prosa, mąki orkiszowej pszennej z pół kg margaryny bez dodatku mleka krowiego (w oryginalnym przepisie –masło*). Dodać przyprawy : kardamon, imbir, cynamon, anyż oraz maksymalnie 1 łyżkę stołową zmielonej lukrecji. Poza tym dodać ¼ szklanki octu jabłkowego i ok.1 szklanki wody. Wyrobić ciasto i wylepić nim foremki. Upiec na rumiano. 
Babeczki można wypełniać musami owocowymi czy różnymi farszami i to nie tylko słodkimi.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 40 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 6

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.