Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • oliwa
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 l wody
  • przyprawa do zup
  • prażone pestki dyni
  • koperek
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • mąka orkiszowa

Opis wykonania

Dieta antyhistaminowa

Dynię obrać i pokroić na kawałki. Do rozgrzanego garnka wlać 3 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną dynię. Przez chwilę podsmażyć, a następnie zalać 1 l wody. Dodać przyprawę do zup i zagotować. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, gotować około 15 minut.

Zupę zmiksować, zdjąć z ognia, a kiedy przestanie wrzeć, dodać połowę porcji kwaśnej śmietany. Pozostałą śmietanę dokładnie wymieszać z 3 łyżkami mąki orkiszowej i dodać do zupy. Ciągle mieszając, jeszcze raz zagotować i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeżeli zupa zrobi się za gęsta, dodać trochę wody (i przyprawy do zupy). Pod koniec gotowania posypać posiekanym koperkiem.

Zupę na talerzu posypać prażonymi pestkami dyni.