Konserwanty wywołują reakcje alergiczne

Nie konserwujemy już żywności wysuszając na wietrze, słońcu, jedynie peklując w beczkach z solą, przechowując owoce w cukrze, a mięso – konserwując wędzeniem lub soleniem. Masowa produkcja koncernów spożywczych wykorzystuje najłatwiej i najskuteczniej działające substancje chemiczne.

Konserwanty zawarte w żywności mogą być przyczyną różnych chorób alergicznych, nie tylko u alergików, takich jak:

  • pokrzywka,
  • obrzęk naczynioruchowy,
  • zapalenie błony śluzowej nosa,
  • astma
  • reakcja anafilaktyczna.

Jak się chronić?

Po prostu będąc świadomym konsumentem, który nie tylko przed zakupem zapoznaje się ze składem produktu spożywczego , ale unika nadmiaru konserwantów, wykluczając z diety produkty wysoko przetworzone, jedząc tylko to, co pochodzi z pewnego źródła, gdzie konserwantów nie używa się (np. produkty ekologiczne w znanych nam sklepach produkowane bez nawozów chemicznych i chemicznych środków do zwalczania szkodników).

Konserwanty wywołują reakcje alergiczneWszelkie poprawiacze smaku, koloru, zapachu czy konsystencji produktów gromadzą się w organizmie i mogą z czasem mu zagrażać. Pospolicie stosowane benzoesan sodu, dwutlenek siarki czy azotyn sodowy, mogą wpływać na nasze zdrowie (i zdrowie dzieci – w przypadku matek karmiących lub kobiet w ciąży) bardziej niż dotychczas przewidywano.

Tym bardziej, że w ciągu roku spożywamy kilka kilogramów takich dodatków do żywności. Każde kolejne pokolenie jest słabsze i bardziej podatne na alergie niż poprzednie, na co wpływa nasz codzienny sposób odżywiania, przekładający się na kondycję, zaburzenia wagi, układ immunologiczny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here