Składniki

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 jagoda jałowca
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 40 g szparagów z puszki
  • NA SOS:
  • 50 ml zalewy szparagowej
  • 1 łyżeczka octu
  • curry
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • sól jodowana, pieprz
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • sos worcestershire

Opis wykonania

1. Zagotować wodę w garnku. Do wody włożyć obraną cebulę, listek laurowy, jagodę jałowca i udko kurczaka.
gotować ok. 30- 40 minut.

2. Pomarańcze obrać, usuwając białą skórkę . Miąższ owocu pokroić na plasterki, a następnie w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Drugą cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Szparagi wyjąć z zalewy, odsączyć (zalewę zachować ), pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać.

3. Udko kurczaka po ugotowaniu wyjąć z garnka. Zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki.

4. Sok szparagowy wymieszać z octem, curry i jogurtem. Przyprawić szczyptą soli, dużą ilością pieprzu oraz sosem Worcestershire, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!