Alergia u dzieci LECZENIE I PROFILAKTYKA

Jak zapobiec alergii u noworodka?

Jak zapobiec alergii u noworodka?

Jak zapobiec alergii u noworodka? Profilaktyka antyalergiczna

Dzięki odpowiednio dobranej diecie eliminującej składniki, które są popularnymi alergenami zyskujemy pewność, że bezbronne maleństwo w brzuchu nie zostanie narażone na nadmiar substancji, które w efekcie mogą okazać się uczulające. Za takie pokarmy uważa się na na przykład owoce cytrusowe, czekolady oraz orzechy. Kwestia zdrowego odżywiania jest również ważna dla kobiet karmiących piersią, których skład mleka zależny jest od tego, co same zjedzą. Należy przy tym zauważyć, że karmienie maluszka wyłącznie pokarmem matki i to przez jak najdłuższy okres, stanowi podstawę w zapobieganiu alergiom u niemowląt.

Jak zapobiec alergii u noworodka?

Dziecko, które ze względu na predyspozycje genetyczne jest szczególnie narażone na dolegliwości uczuleniowe, powinno jak najdłużej otrzymywać pokarm z piersi.

Specjaliści zalecają, by karmienie wyłącznie matczynym mlekiem trwało przez około 6 miesięcy od narodzin. Po tym okresie zaleca się kontynuację takiego karmienia przez pierwszy rok (a nawet 2 lata) życia przy jednoczesnym wzbogacaniu diety o inne składniki. Zazwyczaj takimi pokarmami uzupełniającymi w pierwszym roku są papki, zupki jarzynowe, soki, przeciery owocowo-warzywne, produkty zbożowe bezglutenowe, jaja, twarogi czy delikatne mięso.

Jak bezpiecznie urozmaicać dietę dziecka?

Nowe pokarmy należy wprowadzać stopniowo do diety maluszka, najlepiej pojedynczo. W ten sposób będziemy mogli łatwo stwierdzić jak organizm dziecka toleruje nowy składnik oraz wykryć ewentualne reakcje alergiczne. Ta wiedza będzie nam potrzebna również w późniejszych latach, gdy przyjdzie nam komponować codziennie posiłki.

Ważne jest też, by konkretne pokarmy podawać w niewielkiej ilości i w przerwach (nie codziennie). Często bowiem objawy uczulenia wywołuje nie jednorazowy kontakt z pokarmem, lecz jego nadmiar. Jeśli więc coś zasmakuje naszemu dziecku, nie powinniśmy całkiem ulegać jego smakom, a konsekwentnie wciąż wprowadzać nowe składniki do diety.

AZ