Składniki

Składniki

  • 1/4 kg ciecierzycy (suche ziarna)
  • 125 g pasty TAHINI (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • sok i skórka starta z 1 cytryny (alternatywnie – przy alergii na cytrusy – zastosuj 1 łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki)
  • sól
  • pieprz
  • 6 oliwek do dekoracji
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej – wg smaku)
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Ciecierzycę namocz na całą noc w dużej ilości zimnej wody, po czym odcedź i przełóż do dużego garnka z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości na małym ogniu do 2 godzin – i odcedź.
W blenderze zmiksuj ciecierzycę z pastą tahini, czosnkiem, oliwą, skórką i sokiem z cytryny, posól i dopraw pieprzem i ponów miksowanie.
Hummus w miseczkach udekoruj oliwkami, posyp papryką i skrop oliwą z oliwek.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.