Składniki

  • 400 ml wody
  • łyżka oliwy z oliwek, plus trochę do posmarowania tostów
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g błyskawicznej polenty
  • sól i pieprz
  • czubata łyżka tartego parmezanu

Opis wykonania

1. Wlać wodę, oliwę i wsypać sól do średniej wielkości rondla. Doprowadzić do wrzenia.
2. Wrzucić powoli polentę do wrzącej wody, ciągle mieszając. Ustawić mały płomień i gotować, mieszając, 15 minut lub do czasu,gdy polenta zgęstnieje. Dodać parmezan i wymieszać. przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
3. Przelać polentę na duży, płaski talerz lub blachę do pieczenia i rozprowadzić równo, wygładzając spodem łyżki, by powstało okrągłe ciasto grubości 2 cm. Zostawić do wystygnięcia. Polentę w tym stanie można przechowywać w lodówce przez jeden dzień.
4. Aby opiec polentę, należy pokroić ją na paski lub trójkątne kawałki, posmarować cienką warstwą oliwy, po czym opiekać po obu stronach, aż zbrązowieje. Podawać z różnymi dodatkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here